Dotcom viert 25ste verjaardag

Precies 25 jaar geleden gebruikte het computermerk Symbolics als eerste de domeinnaam ‘.com’ voor zijn site.

Precies 25 jaar geleden gebruikte het computermerk Symbolics als eerste de domeinnaam ‘.com’ voor zijn site.

Vijf andere bedrijven volgden in 1985 het voorbeeld van Symbolics, waaronder Bbn.com en Think.com.

De meerderheid van de eerste honderd sites die met dotcom eindigden, waren computerbedrijven. Maar tot de begin jaren 90 wist nauwelijks iemand waarvoor dotcom stond.

Het duurde zelfs tot 1997, toen het internet wereldwijd bekend werd, dat een miljoenste dotcom-domeinnaam geregistreerd werd.

Tussen 1985 en 2000 werden er 21 miljoen .com-domeinnamen geregistreerd. Dat terwijl er tussen 2000 en 2010 57 miljoen waren.

Belangrijke doorbraak

Verisign is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de registratie van domeinnamen zoals dotcom. Volgens directeur Mark McLaughlin was dotcom een belangrijke doorbraak voor het internet.

“Vandaag gaan mensen naar dotcom sites om te winkelen, te chatten met vrienden, vakanties te boeken, filmpjes te bekijken, nieuwe zaken te leren en ideeën uit te wisselen. Wie had 25 jaar geleden gedacht dat het internet vandaag zo ver zou staan?”, aldus McLaughlin.

Ook Robert Atkinson van de Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) bekijkt het zo: “Dotcom heeft ons leven verrijkt op een manier die we ons niet konden inbeelden”, vertelde hij aan BBC News.

Momenteel beschikken 1,7 miljard mensen, dat is een kwart van de wereldpopulatie, over internet. Volgens Verisign zal dat aantal nog groeien met de jaren en dus ook het aantal aanvragen voor domeinnamen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content