‘Draadloos netwerk zwakste schakel in IT-infrastructuur’

© istockphoto.com

IT-beslissers vinden het draadloze netwerk het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Fortinet.

Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Daarna volgen databases (25%), applicaties (17%) en opslag (11%).

Wereldwijd maken 9 van de 10 CIO’s zich grote zorgen over het beschermingsniveau van hun draadloze netwerk. Ruim een derde van de draadloze netwerken binnen organisaties beschikt niet eens over authenticatie, wat toch de meest basale beveiligingsfunctie is. Bij een aanzienlijk deel van de organisaties (respectievelijk 29% en 39%) maakt een firewall of antivirus geen deel uit van de draadloze strategie.

Zonder enige toegangscontrole

Dat het draadloze netwerk gezien wordt als zwakke schakel is niet verwonderlijk. Bijna de helft (43%) van de bedrijven geeft hun gasten toegang tot het draadloze bedrijfsnetwerk, 13% van hen doet dat zelfs zonder enige toegangscontrole.

Deze bevindingen komen uit een onafhankelijk wereldwijd onderzoek onder 1490 IT-beslissers bij bedrijven met meer dan 250 werknemers, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Lightspeed GMI in opdracht van Fortinet.

Uit de resultaten zou men kunnen concluderen dat hoe hoger het bewustzijn over beveiliging is, hoe hoger de zorgen daarover zijn. De top twee ‘bezorgde’ landen, China en India, implementeren gemiddeld meer beveiligingsmaatregelen dan twee minst bezorgde landen, Italië en Japan.

Risico van dataverlies grootse zorg

Op de vraag welke risico’s het gebruik van een onbeveiligd draadloos netwerk met zich mee brengt, noemt 48% van de IT-beslissers het verlies van gevoelige bedrijfs- of klantengegevens als het grootste risico. Het eerstvolgende risico, industriële spionage, werd door slechts 22% van de IT-beslissers genoemd, gevolgd door het niet naleven van regelgeving (13%), het onderbreken van dienstverlening en schade aan het bedrijfsimago (beide 9%).

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content