Dreigingen dagelijkse kost

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een aangekondigde actie van Anonymous Belgium op 15 juni e.k. schaart zich in een rij van dagelijkse dreigingen, waar al dan niet ook echt acties uit voortvloeien.

Een aankondiging van Anonymous Belgium als zou op 15 juni e.k. actie worden gevoerd tegen de Belgische overheid die ‘actief internetsites in het web blokkeert, zonder een spoor van transparantie’, vormt geen uitzondering in de dagelijkse praktijk voor organisaties als Cert.be – de Belgische Computer Emergency Response Team eenheid. “We krijgen veel van dergelijke informatie binnen,” aldus Christian Van Heurck, coördinator van Cert.be, “waarvoor we altijd op onze hoede zijn. We onderzoeken hoe solide de dreiging is, en geven de informatie door aan de nodige personen, evenals de FCCU [de federale computermisdaadeenheid]. Dat is ‘business as usual’.” Overigens wordt zo’n aankondiging niet altijd gevolgd door een actie, en kan het vaak al om de ruchtbaarheid zelf gaan, stelt Van Heurck.

Wat betreft het blokkeren van websites door de overheid zelf, wijst Van Heurckerop dat er enkel initiatieven zijn geweest als ‘stop kinderporno’, maar dat de gebruiker steeds een waarschuwingspagina hierover kreeg. “Een grote Belgische firewall is er niet,” onderstreept Van Heurck. Bij suggesties inzake zo’n nationale firewall, zoals onlangs nog van politieke zijde, “heb ik ook mijn wenkbrauwen gefronst. Je kan dat moeilijk hard maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content