Drie jongeren opgepakt voor grootschalige Twitter-hack en bitcoin-fraude

In de VS zijn drie jongeren in beschuldiging gesteld voor de grootschalige hacking van prominente Twitter-accounts, met een bitcoin-fraude die hen ruim honderdduizend dollar opleverde in een paar uur.

Een 17-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Florida wordt ervan beschuldigd het ‘brein’ te zijn achter de feiten. Volgens een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie woonde een van de drie gearresteerde verdachten in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om de 19-jarige Mason Sheppard, alias ‘Chaewon’, die verdacht wordt van samenzwering voor het plegen van elektronische fraude, samenzwering voor witwassen en het inbreken in een computer.

De 22-jarige Nima Fazeli, alias ‘Rolex’, uit Orlando (Florida) wordt dan weer verdacht van aanzetten tot en hulp bieden bij de inbraak in een computer. De naam van de 17-jarige hoofdverdachte wordt niet meegedeeld. ‘Dit was geen gewone zeventienjarige’, verklaarde Andrew Warren, openbaar aanklager van de county Hillsborough, in de staat Florida, op een persconferentie. Het ging om een ‘zeer gesofisticeerde aanval’, klonk het.

De minderjarige hoofdverdachte zal zich moeten verantwoorden voor dertig feiten, gaande van georganiseerde fraude, identiteitsdiefstal en hacking. In Florida kan hij vervolgd worden als volwassene voor sommige financiële misdrijven.

De hackers richtten zich op invloedrijke figuren zoals oud-president Barack Obama, Microsoft-medestichter Bill Gates, Tesla-oprichter Elon Musk, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en Amazon-baas Jeff Bezos. Ze postten via hun accounts berichten voor de bitcoin-fraude.

Warren waarschuwde dat dit soort hackings de globale financiële markten had kunnen verstoren, maar ook de Amerikaanse politiek en internationale diplomatie. De feiten zouden plaatsgevonden hebben van 3 mei tot 16 juli. De eigenlijke hacking gebeurde op 15 juli. Twitter moest gedurende enkele uren belangrijke onderdelen van de website blokkeren.

Partner Content