Driekwart van de jongeren heeft smartphone
Maar slechts 33 procent gebruikt mobiel internet.
Meer dan driekwart van de jongeren heeft een smartphone. Dat blijkt uit de bevraging ‘Apestaartjaren’ van de onderzoeksgroep voor Media en ICT (MICT) aan de UGent in opdracht van Graffiti Jeugddienst en Jeugdwerknet. Toch gebruikt slechts 33 procent mobiel internet. De tweejaarlijkse bevraging van het MICT werd uitgevoerd bij 1.495 jongeren tussen 12 en 18 jaar. Een ander opvallend resultaat is dat jongeren maandelijks gemiddeld 7,66 euro betalen aan een gsm-abonnement, dat is de helft van wat bij de vorige bevraging gangbaar was.
“Die 7,66 euro is allicht een gevolg van het feit dat 76 procent van de jongeren beschikt over gratis sms-bundels”, aldus Birgit Segal van Graffiti Jeugddienst, een jeugdorganisatie die werkt rond (alternatieve) communicatievormen.
Voor jongeren met een sociaaleconomisch kwetsbare achtergrond is een smartphone een statussymbool, zij spenderen meer geld. Overigens moet bijna driekwart van de jongeren de belkosten niet zelf betalen. Slechts 18,2 procent betaalde zijn toestel zelf.
Meer dan 81 pct van de jongeren heeft een gsm die online kan, maar slechts 33 procent gebruikt ook effectief mobiel internet. “Niet handig, te traag en te duur zijn de meest aangehaalde redenen,” aldus Segal. “Eén en ander vertaalt zich in het kleine aantal jongeren dat Twitter gebruikt (20 procent), QR-codes scant (9 procent), of incheckt met Foursquare (10 procent).”
Op een doordeweekse dag kijken jongeren gemiddeld twee uur televisie. Ze gamen gemiddeld een uur, surfen twee uur, versturen 71 sms’jes en telefoneren twee keer. De computer verdringt de televisie op de kamer om video te kijken. Het bezit van mp3-spelers daalt van 85 procent in 2010 naar 61 procent vandaag, omdat smartphones die functie overnemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier