Dringend nood aan één digitaal Europa

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

‘Er is dringend nood aan één digitaal Europa’, vindt de lobbygroep DigitalEurope.

‘Er is dringend nood aan één digitaal Europa’, vindt de lobbygroep DigitalEurope. Die geeft de Europese Commissie alvast een flinke por bij de uitwerking van de Digitale Agenda, voorzien voor 18 mei.

“Amper 7 procent van de e-commerce gaat over de nationale grenzen. Ieder land heeft nog zijn eigen regels. Er is dringend nood aan één digitaal Europa.” Dat vertelde Erkki Ormala, de voorzitter van Digital Europe in Brussel bij de voorstelling van het werkstuk ‘A Transformational Agenda for the Digital Age’. De lobbygroep verenigt de belangrijkste ict-leveranciers zoals IBM, Intel, Apple, Nokia, Alcatel-Lucent, Cisco en Siemens.

“40 procent van de Europese groei in productiviteit is afkomstig van de impact van ict op de bedrijvenmarkt. Dat kan nog sterker groeien als er meer werk gemaakt wordt van de ict-mogelijkheden”, aldus Bridget Cosgrave, de directeur-generaal van DigitalEurope. Gerard De Graaf, hoofd van het secretariaat-generaal van de Europese Commissie gaf toe dat er duidelijk een ‘sense of urgency’ is, maar vroeg zich af of Europa zich daarvan bewust is. “Het belang van breedband wordt nog steeds onderschat.”

Anthony Whelan, kabinetchef van Commissaris Neelie Kroes bevestigde dat op 18 mei het document over de ‘Digital Agenda’ uitkomt in het kader van de ‘EU 2020’ visie. “Maar wie zal die agenda verder ondersteunen, binnen drie, zes of negen maanden? We moeten de mensen mobiliseren. Het gaat niet om technologie, maar om mensen”, aldus Whelan.

De Commissie is bang voor een nieuw débacle nadat de Lissabon 2010 normen helemaal niet gehaald werden. DigitalEurope stelt in haar plan een resem ‘quick wins’ voor, ondermeer in de overheid- en de gezondheidsector. Er moet meer geld komen voor onderzoek en ontwikkeling en werk gemaakt worden van de ict-opleidingen bij jongeren. “De ict-sector zal de komende vijf jaar immers meer dan 300.000 nieuwe jobs opleveren”, aldus nog Bridget Cosgrave.

Het rapport is te vinden op www.digitaleurope.org/index.php?id=1178

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content