Drones droppen westerse films en muziek in Noord-Korea

© BELGA

Verschillende mensenrechtenorganisaties droppen met behulp van drones USB-sticks en SD-kaarten vol met westerse muziek, televisieprogramma’s, films en internetloze toegang tot Wikipedia boven Noord-Korea. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsmedium CNN woensdag.

De droneleveringen worden uitgevoerd door de organisaties No Chain, een associatie van de families van slachtoffers van Noord-Koreaanse strafkampen, en Human Rights Foundation (HRF), een ngo die zich concentreert op de burgerrechten in streng gesloten samenlevingen. Beide verenigingen maakten het nieuws woensdag zelf bekend op het Oslo Freedom Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van mensenrechtenactivisten in de Noorse hoofdstad.

Volgens HRF-voorzitter Thor Halvorssen hebben de westerse media “het vermogen om het leven buiten de grenzen te laten zien aan de Noord-Koreanen” en trotseert men hiermee “de ijzeren grip van het Noord-Koreaanse regime op de bevolking”.

Jung Gwang-Il, de stichter van No Chain en zelf weggevlucht uit Noord-Korea, voegde daar nog aan toe dat de USB-sticks “de macht hebben om vrijheid naar Noord-Korea te brengen”. De droneleveringen zouden al sinds begin 2015 aan de gang zijn. De betrokken organisaties wilden vanwege veiligheidsredenen niet bekendmaken vanuit welke landen de drones worden gelanceerd, of waar de leveringen precies worden gedropt.

Westerse burgerrechtenbewegingen ondernemen al tientallen jaren pogingen om informatie en entertainment in de streng gesloten communistische eenpartijstaat binnen te krijgen. Tot nu toe gebeurde dat echter op een overwegend ‘lowtech’ manier, waardoor de pogingen vaak weinig succesvol bleken: ballonnen met USB-sticks of pamfletten dreven af of werden onderschept en ook het inhuren van smokkelaars liep niet altijd van een leien dakje. # [Belga/KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content