Drones houden bedreigde orka’s in de gaten

© Belga

Wetenschappers houden voor het eerst orka’s in de gaten met behulp van drones. Zo storen ze de dieren niet en krijgen ze toch een schat aan informatie binnen. Sommige orkagroepen zijn met uitsterven bedreigd.

De Amerikaanse oceaandienst NOAA en het Vancouver Aquarium zetten een onbemande hexakopter, een helikopter met zes schroeven, in om orka’s voor de Amerikaanse westkust te volgen.

Het toestel is met een camera uitgerust en maakt opnames op een hoogte van 30 meter, buiten de gehoorsafstand van de orka’s. Zo worden de dieren niet gestoord.

Na zestig vluchten zijn al meer dan 30.000 foto’s gemaakt – op onderstaand YouTube-filmpje is te zien hoe de opnames gemaakt worden.

Zwangere orka’s

Nooit eerder beschikten wetenschappers over zoveel gedetailleerde informatie. De foto’s laten onder meer zien welke orka’s zwanger zijn en welke dieren in slechte gezondheid verkeren.

De orka’s voor de Amerikaanse kust zijn beschermd. Sinds 2005 staat de zuidelijke populatie, die zich de in wateren van British Columbia en Washington ophoudt, op de lijst van bedreigde diersoorten.

Het is niet voor het eerst dat drones worden ingezet bij natuurbescherming. In Kenia besliste de overheid dit jaar om onbemande toestellen in te zetten in alle 52 nationale parken en reservaten in het land. Ze hoopt op die manier de stroperij in de parken tegen te gaan. (IPS)

Partner Content