Drones schieten bedreigde witte neushoorn te hulp

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een Amerikaanse start-up wil de met uitsterven bedreigde witte neushoorn te hulp schieten door stropers beter in de gaten te houden middels drones.

De witte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. De Amerikaanse start-up Airwave wil hier iets aan veranderen. Samen met de Keniaanse natuurbeschermingsorganisatie Ol Pejeta Conservancy heeft het bedrijf gedurende twee weken tests uitgevoerd met drie soorten drones. Die kunnen grote gebieden screenen en rangers waarschuwen voor stropers.

Infraroodcamera’s

Drones inzetten is efficiënter dan rangers op pad sturen, vindt Airwaves. “De vaartuigjes kunnen autonoom handelen en kunnen meer details opvangen door laag te vliegen.” Stropers opereren vaak ’s nachts. Ook daar is Airwaves op voorzien: de drones zijn uitgerust met infraroodcamera’s.

Drones te duur

De tests van Airwave werden gefinancierd via IndieGogo. Ol Pejeta Conservancy is naar eigen zeggen tevreden met de resultaten van de proeven, maar gaat uiteindelijk toch niet definitief in zee met de Amerikaanse start-up. De natuurorganisatie vindt de drones te duur voor wat ze hen opleveren.

Raspberry Pi

Nog in Kenia gebruikt de Kenyan Wildlife Service een soortgelijke technologie om neushoorn te beschermen, maar dan middels Raspberry Pi-computertjes, die met een kostprijs van amper 35 dollar veel goedkoper zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content