Druk om te migreren naar Windows 7 stijgt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Omdat de ondersteuning voor Windows XP binnen 4 jaar afloopt, verwacht Gartner dat bedrijven de komende twee jaar op Windows 7 zullen (moeten) springen.

Omdat de ondersteuning voor Windows XP binnen 4 jaar afloopt, verwacht Gartner dat bedrijven de komende twee jaar op Windows 7 zullen (moeten) springen.

De redenering van de Gartner-analisten klinkt als volgt: grote bedrijven migreren veelal hun besturingssysteem tezamen met de vervanging van de hardware. Microsoft ondersteunt XP nog 4 jaar. Maar de meeste migraties zullen door de moeilijke economische situatie pas ten vroegste van start gaan op het einde van dit jaar en gemiddeld lopen die cycli over 4 of 5 jaar. Daardoor zouden de meeste bedrijven nog niet volledig gemigreerd zijn naar Windows 7 als de ondersteuning van XP afloopt. Gevolg: de migratie naar Windows 7 moet eerder gebeuren dan de vervanging van de pc’s.

Gartner verwacht daarom in 2011 en 2012 grote migratieprojecten. Het analistenkantoor schetst drie mogelijke scenario’s:

Pc-vervanging versnellen: Nieuwe pc’s kopen met een nieuw besturingssysteem is waarschijnlijk de beste optie: de hardware is volledig geschikt voor het besturingssysteem en je moet niet teveel aan de machine komen. Gartner berekent dat voor een bedrijf met 10.000 pc’s, die allemaal worden vervangen, de migratiekost per pc tussen de 1205 en 1999 dollar zal liggen. Probleem is wel dat de kapitaaluitgaven voor 60 procent van de vervangingskosten staan.

Bestaande pc’s upgraden: Minder kapitaaluitgaven, maar zeker evenveel personeelskosten. Gartner denkt dat voor 10.000 pc’s de kost per pc tussen 1274 dollar en 2069 dollar ligt. Daarbij wordt uitgegaan van het feit dat een vierde van de pc’s een hardwareupgrade moet krijgen. Bovendien wordt in dit scenario de vervanging van de hardware gewoon uitgesteld, dus die kosten moeten op termijn toch gebeuren. Dat betekent op iets langere termijn eigenlijk twee zware migraties.

Gedeeltelijk migreren: Voor werknemers die gewoon data ingeven – gemiddeld zowat 15 procent van een typisch bedrijf – kan er ook gemigreerd worden naar een ‘hosted virtual desktop’ (HVD). Maar gezien de datacenter- en netwerkkosten lost dat de budgetkwestie niet op. Ook hier zijn de personeelskosten hoog.

De conclusie mag duidelijk zijn: los van welk scenario een bedrijf kiest, de kosten voor een migratie zijn hoog. Aangezien die toch de komende jaren moet gebeuren, wijst Gartner erop dat bedrijven daar dus beter rekening mee houden. Ook een stormloop op it-personeel dat voor de migratie moet instaan, wordt voorspeld. Daarom suggereert Gartner aan bedrijven niet teveel de neus op te halen voor externe dienstverlening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content