Drupal verovert ook Wallonië

Het open source CMS Drupal heeft zeer goed ingang gevonden in Vlaanderen en dat gebeurt nu ook in het zuiden van het land.

Drupal is in 2000 ontstaan aan de universiteit van Antwerpen op initiatief van Dries Buytaert. Het open source CMS heeft zeer goed ingang gevonden in Vlaanderen en dat gebeurt nu ook in het zuiden van het land. Op dit platform zijn de sites van de Waalse Overheid en van de Franse Gemeenschap gebouwd, net als hun respectieve ministeries. En Drupal zal ook terug te vinden zijn in de nieuwe versie van de site van het Commissariaat voor administratieve vereenvoudiging, Easi-Wal.

In 2009 werd Drupal gekozen als uniek platform voor de ontwikkeling van de site van de Waalse Regering en haar ministers, met het oog op schaalbesparingen en coherentie. Sommige ministers hadden immers de neiging om het allemaal niet zo nauw te nemen en stuurden de internetsurfers door naar hun persoonlijke site. In tweede instantie zetten de Franse Gemeenschap en haar gevolmachtigden de stap naar Drupal onder leiding van het Commissariaat Easi Wal, beheerder van het technische luik. Het ging een onderaannemingcontract voor de ontwikkeling van het Franse Linagora. De samenwerking verliep niet van een leien dakje.

Judith Nassogne, Expert in multimediacommunicatie: “De relaties met de dienstverlener waren nogal chaotisch. Linagora had ons een zeer veelbelovende offerte bezorgd op het vlak van competentieprofiel. Maar bij de toepassing kregen we eerder te maken met beginnelingen en een ontoereikende documentatie van de code. Daarom hebben we de samenwerking onderbroken en een onderhoudscontract aangegaan met Make The Web. Later bleek onze vrees terecht. Begin januari werd het platform gehackt.” De analyse van de code toonde aan dat er een bug was die een injectie in een SQL-database mogelijk hadgemaakt. Make The Web bleef twee weken lang aan de bal. “Eind januari moesten we de invoering van content tijdelijk stopzetten om het platform te beveiligen.”

Dit incident doet geen twijfel rijzen over Drupal: “De invoering van een Drupal multisiteplatform moet de uitwisseling van informatiestromen tussen de verschillende sites vergemakkelijken. De idee is dat de webmasters van de officiële sites van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap kunnen “rondwandelen” op de sites van de ministeries en hun werk kunnen doen door alle nuttige informatie door te geven.” Het Commissariaat zet deze coherentielogica voort door CMS intern in te voeren. “Met de hulp van het agentschap Ribs zijn we een Drupal-versie van de site van het Commissariaat aan het herschrijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content