Dubbel zoveel ‘superdatacenters’ in 2020

Cisco HyperFlex System © Cisco

Ons dataverbruik blijf met rasse schreden toenemen. Omdat de meeste van die data naar de cloud gaat, zullen er ook veel meer extreem grote datacenters komen. Video is de voornaamste boost.

Superdatacenters zijn datahuizen van meer dan 400.000m². Volgens Cisco’s jaarlijkse Global Cloud Index zijn er vandaag 259 op de wereld. Tegen 2020 loopt dat op tot 485. Die zullen samen goed zijn voor 53 procent van het globale cloud computing verkeer.

Verder in het rapport leren we dat het gebruik van cloud computing in de lift blijft zitten. Vorig jaar was dat verkeer volgens Cisco goed voor 3,9 zettabyte. Tegen 2020 loopt dat op tot 14,1 zettabyte. Ter vergelijking: Cisco gaf vorig aan dat cloud computing in 2014 goed was voor 3,4 zettabyte en in 2019 goed zou zijn voor 10,4 zettabyte.

Een groot deel van dat verkeer zal afkomstig zijn van internet of things, dat veel data zal genereren, al wordt die niet noodzakelijk voor langere tijd opgeslagen. Een ander zwaartepunt is video. Zaken als video on demand, maar ook videogesprekken en beelden op sociale media zullen onze netwerken ook de komende jaren vullen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content