Duco Sickinghe: “Terug naar de toekomst: een Belgacom-monopolie”

Telenet-ceo Duco Sickinghe profiteerde van de voorstelling van de (overigens degelijke) jaarresultaten van zijn bedrijf om concurrent Belgacom te tackelen. Dat ging van “Belgacom heeft geen oprechte interesse in Interkabel” tot “de telecommarkt gaat ‘terug naar de toekomst’: naar een de facto monopolie van Belgacom.”

Telenet-ceo Duco Sickinghe profiteerde van de voorstelling van de (overigens degelijke) jaarresultaten van zijn bedrijf om concurrent Belgacom te tackelen. Dat ging van “Belgacom heeft geen oprechte interesse in Interkabel” tot “de telecommarkt gaat ‘terug naar de toekomst’: naar een de facto monopolie van Belgacom.”

Als Belgacom en Telenet de degens kruisen gaat dat steevast om de consolidatie van de markt: Telenet wil de televisieactiviteiten van de Vlaamse kabelintercommunales overnemen, Belgacom dient een klacht in. Belgacom wil Scarlet kopen, Telenet noemt het bedrijf een monopolist.

Duco Sickinghe laat zich ook deze keer niet onbetuigd: “Belgacom kan geen oprechte interesse hebben in Interkabel”, klinkt het. “De verschillende rechtszaken wijzen erop dat het gaat om pure vertragingsmanoeuvres.” Belgacom diende in december een klacht in kortgeding in tegen de overname. “Dat het bedrijf toen nog geen bodemprocedure startte, maar pas net voor de pleidooien in februari, zegt genoeg. Bovendien bleek tijdens de pleidooien dat Belgacom ook achter de rug van de rechter en van de andere partijen een procedure was gestart bij de Raad van State. Dat zelfs de rechtbank daarover niet wordt ingelicht, is wel erg uitzonderlijk.” Volgens Sickinghe zal dat in elk geval Belgacoms zaak niet ten goede komen.

“Overigens,” gaat hij verder, “Belgacom kan geen koper zijn van Interkabel. Geen enkele raad voor mededinging zou dat kunnen billijken.” Dat Belgacom het netwerk zou kopen voor verhuur aan derde spelers als Tele2 noemt Sickinghe nonsens. “Er is geen interesse. Belgacom slaat gewoon wild om zich heen.”

De gerechtelijke procedures van Belgacom hebben (het al dan niet gewenste) effect: ze vertragen de overname zeker met enkele maanden. “We verwachten dat die overname in de loop van dit jaar zal worden afgerond.”

Ook het Scarlet-overnamebod van Belgacom verbaast Sickinghe enorm. Met statistieken tracht hij aan te tonen dat de evolutie op de markt zorgelijk is: “De telecommarkt gaat ‘terug naar de toekomst’. In Wallonië bezit Belgacom al 77 procent van de markt, zonder Scarlet. Dat is de facto een monopolie.” In Vlaanderen is Telenet echter marktleider met 53 procent. Belgacom zit er zonder Scarlet aan 37 procent. “We hebben daar marktleiderschap à la Inbev of de VRT”, vergoeilijkt Sickinghe.

“En dat iemand stelde dat de overname van Scarlet mag doorgaan als het bedrijf zijn vdsl-netwerk openstelt, is ook onzin. Dat is immers een papieren oefening: welk bedrijf zal kandidaat zijn om er gebruik van te maken? Welk bedrijf wil investeren tegenover zulk een dominante speler?”

Telenet zou volgens Sickinghe nog niet de kans gehad hebben om eventuele andere acties – dan zich te voegen bij bevraging van de Raad voor Mededinging – te evalueren, wegens de te korte tijdspanne.

De harde cijfers van Telenet waren overigens goed. De omzet groeide, zoals verwacht, met 15 procent (10 procent zonder de overname van UPC), tot 931,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat klokte 21 procent hoger af op 442,9 miljoen euro. De nettowinst groeide van 8,5 miljoen euro tot 20,7 miljoen euro. Het bedrijf groeide in alle segmenten. Hoewel de gemiddelde omzet per gebruiker in vaste telefonie daalde, steeg de omzet nog dankzij de aanzienlijke klantenaangroei.

In 2008 verwacht het bedrijf een omzetgroei van 5 à 6 procent te halen. Normaal gezien zou dat groeicijfer rond de 8 procent gelegen hebben, maar Telenet gaat voortaan de nadruk leggen op het verhuren van zijn digiboxen (en dus niet meer op het verkopen ervan). Dat heeft op korte termijn een negatief effect op de omzet, maar zorgt wel voor recurrente inkomsten op lange termijn. De bedrijfswinst zou tussen 6 en 8 procent kunnen groeien. “Die vooruitblik staat los van het Interkabel-effect dat we zullen hebben na de overname”, aldus nog Sickinghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content