Duits verbod op smartwatch voor kinderen

© Getty Images/iStockphoto

De Duitse telecomwaakhond heeft ‘slimme’ horloges, waarmee ouders kunnen volgen waar hun kinderen uithangen, verboden.

Met GPS-horloges kunnen ouders in de gaten houden waar hun kinderen zijn. De uurwerken beschikken ook over een simkaart met een beperkte telefoonfunctie die via een app kan worden bediend, net als bijvoorbeeld een babyfoon. De horloges kunnen zo worden ingesteld dat ze een bepaald telefoonnummer bellen, waardoor gesprekken kunnen worden afgeluisterd. In Duitsland is dat verboden.

“‘Met een app kunnen ouders zulke horloges gebruiken om ongemerkt de omgeving van hun kind af te luisteren”, bijvoorbeeld leraren in hun klas. ”Ze moeten gezien worden als verboden zendapparatuur”, liet de topman van het Bundesnetzagentur weten.

De dienst verbood in februari al de verkoop van een sprekende pop, omdat de software daarvan kon worden gekraakt waardoor persoonlijke gegevens bloot zouden komen te liggen.

Vorige maand pleitte Test Aankoop in ons land voor een verbod op slimme horloges voor kinderen. Dat had toen vooral te maken met testen van de Noorse consumentenbond, waaruit bleek dat deze apparaten vaak slecht beveiligd waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content