Duitse concurrentiewaakhond onderzoekt Facebook om mogelijk misbruik machtspositie

© Reuters

De Duitse concurrentie-autoriteit is een onderzoek gestart naar Facebook. Het bundeskartellamts wil nagaan of de Amerikaanse sociaalnetwerksite misbruik maakt van de gebruikersgegevens.

De concurrentiewaakhond onderzoekt concreet verdenkingen dat Facebook zijn dominante positie in het sociale internetland misbruikt met zijn gebruikersvoorwaarden rond data. Het bedrijf kan ook mogelijk de regels rond de bescherming van data geschonden hebben, klonk het.

“Voor internetdiensten zoals Facebook die hun financiering uit reclame halen, zijn de gebruikersdata enorm belangrijk”, zei topman Andreas Mundt van het bundeskartellamts. “Daarom is het essentieel te onderzoeken dat in het licht van een mogelijk misbruik van marktaandeel, de gebruikers voldoende geïnformeerd zijn over de aard en de omvang van de verzamelde data.”

Facebook verzamelt van verschillende bronnen gebruikersgegevens zodat bedrijven gericht reclame kunnen plaatsen. Maar de gebruiksvoorwaarden die elke gebruiker moet onderschrijven, zijn moeilijk te begrijpen, aldus de concurrentiedienst. “Er is aanzienlijke twijfel over de toelaatbaarheid van deze procedure”, klinkt het daarover, zeker gezien de Duitse privacywetgeving. Indien er een verband zou zijn tussen zo’n misbruik en de dominante marktpositie, zou dit een misbruik volgens de concurrentiewetgeving kunnen zijn.

De Duitse mededingingsautoriteit werkt nauw samen met de Europese Commissie. Ook andere nationale toezichthouders zijn bij het onderzoek betrokken.

Het bedrijf reageert dinsdag dat het overtuigd is de regels te volgen en zegt actief te zullen samenwerken met de concurrentie-autoriteit.

Facebook lag in Duitsland al langer onder vuur van de privacy-autoriteit. (Belga/Wk)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content