Duitse minister pleit voor Europese internetinfrastructuur

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Duitse minister van Economie Philipp Roesler pleit voor een eigen Europese internetinfrastructuur om spionage vanuit de VS en vanuit China een halt toe te roepen.

De Duitse minister van Economie Philipp Roesler pleit voor een eigen Europese internetinfrastructuur om spionage vanuit de VS en vanuit China een halt toe te roepen. “Naast een eigen infrastructuur hebben we ook onafhankelijke Duitse en Europese it-oplossingen nodig als we willen dat onze data op een veilige manier getransporteerd en gestockeerd wordt”, klonk het in de Rheinische Post.

Roesler houdt zijn betoog niet toevallig op een moment dat de vrees leeft dat de Amerikanen gevoelige Europese informatie meelezen dankzij programma’s als Prism, en op een moment dat blijkt dat de geheime dienst NSA vanuit Duitsland jarenlang massa’s data heeft verzameld van Europeanen.

“Individuen én bedrijven gebruiken ook voortdurend servers van Amerikaanse ondernemingen, dat is niet zonder risico”, aldus nog Roesler. “Bovendien domineren de Amerikanen ook alles wat mobiel is, met alle gevolgen van dien.”

Justitieminister van de deelstaat Hesse Joerg-Uwe Hahn oppert dan weer dat het ongeoorloofde doorspelen van gegevens aan de Amerikanen strafbaar moet worden gemaakt. Dat zegt hij in een artikel in de krant Die Welt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content