Duitse overheid waarschuwt voor Internet Explorer

De Duitse overheid liet zich een welluidende ‘Achtung!’ ontvallen over de Microsoft-browser Internet Explorer. Dat na de Chinese cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven.

De Duitse overheid liet zich een welluidende ‘Achtung!’ ontvallen over de Microsoft-browser Internet Explorer. Dat na de Chinese cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven.

Vorige week raakte bekend dat de combinatie van ‘spear phishing’ en een zwakke plek in Internet Explorer waarschijnlijk de cyberaanvallen op Google en consoorten mogelijk maakte. Het is de aanleiding voor het Duitse Federaal Bureau voor Veiligheid in de Informatietechnologie (het BSI) om de Duitse internetgebruikers het advies te geven om niet langer de browser Internet Explorer te gebruiken, zolang een lek in de beveiliging niet gedicht is.

Volgens het BSI kan de computer geïnfecteerd raken met schadelijke software waarmee de gebruiker bespioneerd kan worden. Het probleem treedt op bij de versies 6, 7 en 8 van Internet Explorer in combinatie met de besturingssystemen Windows 7, XP en Vista.

Microsoft weerspreekt die waarschuwing en zegt dat het risico voor gebruikers laag is. “Met de verhoogde beveiligingsinstelling van de browser lopen gebruikers geen veiligheidsrisico”, klinkt het daar. Los van de soms onaangename gevolgen van die aanpassing in de instellingen – het beperkt het surfgemak en de vrijheid – vindt het BSI die maatregel onvoldoende.

Microsoft zegt wel dat het aan een structurele oplossing werkt. Het stelt echter dat het in dit geval niet om ‘aanvallen tegen gewone internetgebruikers’ ging, maar om ‘heel gemotiveerde mensen met een ‘specifieke agenda’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content