Duitse rechter wil beledigende Google-suggesties weg

De automatisch gegenereerde aanvullingen in Google mogen in Duitsland niet langer getoond worden als ze beledigend of lasterlijk zijn.

Het vonnis is afkomstig van een federale rechtbank en gaat over de zogenaamde autocomplete functie. Het gaat bijvoorbeeld over een zoekopdracht waarbij je ‘data’ intikt en Google automatisch ‘Data News’ of ‘Dataflow’ krijgt gesuggereerd.

Maar zo netjes is het niet altijd. Google stelt die resultaten samen op basis van wat mensen in het verleden vaak intikken of waar ze op klikken. Dat betekent dat bij een hardnekkige roddel of een schandaal je naam ook wordt geassociêerd met bepaalde termen. Zo krijg je bij ‘Silvio Berlusconi’ ook meteen de term ‘mafia’ gesuggereerd.

Google laat weten, dat het teleurgesteld is met het Duitse vonnis. Het bedrijf vindt niet dat het moet verantwoordelijk worden gehouden voor de autocomplete-inhoud omdat deze automatisch wordt gegenereerd op basis van andere gebruikers.

Scientology

Volgens Associated Press ging de bal aan het rollen door een zoekterm naar ‘Scientology’ waarbij ook het woord ‘fraude’ werd gesuggereerd. Wel moet Google niet preventief handelen, zodra iemand het bedrijf er op wijst moet het oordelen of de suggestie al dan niet lasterlijk is.

Scientology is overigens niet de enige die de autocomplete-functie liever ziet verdwijnen. Zo loopt er ook nog een zaak van Bettina Wulff, de vrouw van voormalig Duits bondspresident Christian Wulff, tegen het bedrijf omdat haar naam werd geassociëerd met prostitutie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content