Dumpt London Stock Exchange Microsoft-platform?

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De nieuwe ceo van de Londense beurs London Stock Exchange (LSE), Xavier Rolet, maakt schoon schip met het verleden. Volgens Britse media zou hij op het punt staan het Microsoft-platform voor het verhandelen van aandelen overboord te gooien.

De nieuwe ceo van de Londense beurs London Stock Exchange (LSE), Xavier Rolet, maakt schoon schip met het verleden. Volgens Britse media zou hij op het punt staan het Microsoft-platform voor het verhandelen van aandelen overboord te gooien.

De LSE “lijkt klaar te zijn” om het TradElect-platform te dumpen, schrijft de Financial Times. De Londense beurs zelf wil het nieuws niet in die woorden bevestigen.

TradElect werd ontwikkeld door Accenture en Microsoft voor, aldus Britse media, zo’n 40 miljoen pond. Het was bedoeld als een systeem om quasi real-time wijzigingen te kunnen zien in de aandelenhandel. Het systeem draait op HP Proliant servers met Windows Server 2003. De software zelf is een mix van C# en .Net programma’s. In de back-end heeft het Windows SQL Server 2000 draaien. De netwerktechnologie komt van Cisco.

Nu, vorig jaar in september ondervond de LSE een [zware it-panne van zo’n 7 uur], net in de periode van het heetste nieuws rond kredietverleners Freddie Mac en Fannie Mae. Als oorzaak werden toen – heel vaag – ‘netwerkproblemen’ aangehaald. Het was al het tweede probleem op een jaar tijd. In de achtergrond gingen toen stemmen op dat de oorzaak zou liggen bij een kwakkelend TradElect-systeem. Die stemmen klinken vandaag almaar luider.

Van LSE-ceo Clara Furse wordt gezegd dat zij de drijvende kracht was achter TradElect, maar zij werd vorige maand de laan uit gestuurd. De nieuwe ceo, Xavier Rolet, kondigde aan de kosten en operationele structuur onder de loep te nemen. En aangezien de LSE zowat de helft van zijn kosten in IT steekt, zouden daar volgens Britse media koppen kunnen rollen. En dan niet alleen bij het personeel, ook bij de technologie zelf.

Linux-liefhebbers zouden het in elk geval graag zien gebeuren, [lezen we onder meer bij Computerworld]. Zij wijzen op de goed draaiende systemen van LSE-concurrent Chi-X, MarketPrizm genaamd en uiteraard Linux-gebaseerd. Andere voorbeelden van beurzen met Linux-systemen zijn onder meer Euronext, New York Stock Exchange en Chicago Mercantile Exchange.

Pijnlijk detail in heel dit verhaal is dat Microsoft in 2007 nog een online campagne voerde met een zelfverzonnen krant ‘The Highly Reliable Times’. De in deze context nogal cynische kop in die krant was ‘London Stock Exchange chooses Windows over Linux for reliability’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content