e-Depot wint e-gov Award 2007

e-Depot, het e-govproject van de dienst voor administratieve vereenvoudiging, is gisteren de grote winnaar geworden van de e-gov awards 2007. Daarnaast vielen nog tien andere projecten in de prijzen.

e-Depot, het e-govproject van de dienst voor administratieve vereenvoudiging, is gisteren de grote winnaar geworden van de e-gov awards 2007. Daarnaast vielen nog tien andere projecten in de prijzen.

Wie in het verleden een bedrijf wou oprichten, moest drie maanden geduld uitoefenen en zich door de administratieve mallemolen wurmen. Dankzij het e-depot volstaan voortaan drie dagen. Alle notarisverrichtingen gebeuren op een dag. Daarvoor staan vijf federale overheidsdiensten in contact met de notaris.

“Een belangrijke vooruitgang en dus een terechte winnaar”, vindt organisator Agoria. “De creatie van nieuwe ondernemingen is immers belangrijk voor het behoud van onze welvaart.”

“Het was zeker geen evident project”, vult staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aan. “We hebben hiervoor moeten samenwerken met erg veel actoren. Maar we zijn we er in geslaagd om van België een land te maken waar een bedrijf opstarten gemakkelijk is. Vier jaar geleden stonden we op dat vlak op de negentigste plaats in de wereld. Nu op nummer drie.”

De premiezoeker van het ministerie van Ruimtelijke Ordening (op een eenvoudige manier te weten komen op welke premies je recht hebt als burger) werd gelauwerd in de categorie ‘verbetering van de dienstverlening aan de burgers’, net als Notubiz van de stad Leuven (audio- en tekstverslagen van de gemeenteraad op de website van de stad), en W@tson van de gemeente Waterloo (virtuele medewerker waarmee inwoners kunnen chatten).

Wat de ‘dienstverlening aan ondernemingen’ betreft, gingen de prijzen naar het Limosa-project van de rijksdienst voor sociale zekerheid, en naar het Portaal voor overheidsopdrachten van het Waals gewest en de Franse gemeenschap.

Daarnaast werden drie projecten bekroond in de categorie ‘verbetering van de interne werking’. Het gaat om AVIA (Automatisch Versturen van Inschrijvingsattesten, waarmee inschrijvingsattesten voor het recht op kinderbijslag automatisch kunnen verstuurd worden), (webapplicatie om gegevens van gesubsidieerde verenigingen te centraliseren en te controleren) van de Franse Gemeenschapscommissie, en VOLTAIRE van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk van de diensten van de Waalse regering.

e-Mazout (financiële steun aan gezinnen bij aankoop van stookolie) van de POD Sociale integratie kreeg de award voor ‘dienstverlening aan een doelgroep met specifieke behoeften’.

De e-gov awards, die dit jaar aan hun vierde editie toe waren, zijn gegroeid uit een idee van staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven (SP.A). Het doel is initiatieven te stimuleren en de beste realisaties te belonen. Sectorfederatie Agoria meent dat e-government pas bij het grote publiek zal doordringen als er meer initiatieven worden genomen die het dagelijkse leven vereenvoudigen.

Vorig jaar werd de selfservicebibliotheek van Avelgem bekroond. Via identificatie met radiogolven worden alle publicaties daar via zelfbedieningsbalies uitgeleend en teruggebracht, dus zonder bibliothecaris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content