E-paper in opmars

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het gebruik van elektronisch papier neemt toe. Redenen zijn het bijzonder lage stroomverbruik, de ‘groene’ voordelen en de alsmaar betere gebruikerservaring, aldus Gartner.

Het gebruik van elektronisch papier neemt toe. Redenen zijn het bijzonder lage stroomverbruik, de ‘groene’ voordelen en de alsmaar betere gebruikerservaring, aldus Gartner.

E-paper is een medium dat de ervaring van een ‘echt’ blad papier met doodgewone inkt wil combineren met een herschrijfbare eigenschap. Ondanks bestaande technologische nadelen als slechte kleuren en te lage verversingssnelheden van het scherm, gelooft onderzoeksbureau Gartner wel dat e-paper de komende jaren een positieve impact zal hebben op de traditionele papiermarkt, de kantooromgeving, in de ‘retail display’ sector en in een aantal consumentenmarkten.

Volgens analist Jim Tully moet e-paper nog wat (technologische) hindernissen overwinnen vooraleer er van mainstream sprake kan zijn. Maar naarmate de technologie verbetert, neemt de interesse wel alsmaar toe. Zo hebben de nieuwste toestellen die met e-paper werken bijvoorbeeld aanraakgevoelige schermen en een draadloze netwerkverbinding en ondersteunen ze ook enkele herschrijfbare kleuren die ook in fel zonlicht nog leesbaar blijven. Dat maakt dat de gebruikerservaring alsmaar dichter aanleunt bij die van ‘echt’ papier.

Maar volgens Gartner is het lage stroomverbruik en het daaruit voortvloeiende groene karakter in veel gevallen nog de grootste driver voor het aanschaffen van de technologie. De grootste problemen zijn momenteel nog het gebrek aan ‘content’ voor het medium en de beperkingen in kleurgebruik. Zeker als je het over foto’s en bewegende beelden hebt, dan schiet e-paper momenteel nog te kort: ook al omdat het voordeel van laag stroomverbruik dreigt weg te vallen als ‘full-motion’ video ondersteund zou worden. Vooraleer e-paper een volwaardig alternatief voor de traditionele gedrukte media kan zijn, moet volgens Gartner de kostprijs van de displays nog verder dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content