Eandis gunt contract testproject slimme meters

Eandis heeft het contract voor het eerste testproject rond slimme energiemeters gegund aan het Kortrijkse EnergyICT. Dat is sinds eind vorig jaar onderdeel van de Luxemburgse Elster-groep.

Eandis heeft het contract voor het eerste testproject rond slimme energiemeters gegund aan het Kortrijkse EnergyICT. Dat is sinds eind vorig jaar onderdeel van de Luxemburgse Elster-groep.

Zoals bekend plande Eandis, samen met Infrax en PBE, een grootschalig testproject rond slimme energiemeters. Zulke meters kunnen niet alleen van op afstand uitgelezen worden, maar ook zorgen voor een beter beheer van het elektriciteitsverbruik en dus van het netwerk. Doel is om zo tot een ‘slim netwerk’ (smart grid) te komen.

Eandis heeft zelf een eigen systeem ontwikkeld voor de meting en regeling van het elektriciteits- en gasverbruik in functie van vraag en aanbod. In het eerste proefproject wil Eandis dat nieuwe systeem uitgebreid testen in een welomschreven testgebied. Nog dit jaar zullen zo in de twee Mechelse deelgemeenten Leest en Hombeek zo’n 4200 slimme meters worden geplaatst. In het Infrax distributiegebied worden zo’n 300 meters geïnstalleerd.

EnergyICT, dat in het najaar van 2009 overgenomen is door het Luxemburgse Elster, haalde de aanbesteding voor de infrastructuur binnen. Die zal bestaan uit de elektronische elektriciteits- en gasmeters, communicatiemodules en een it-systeem voor het uittesten, analyseren en evalueren van real time en bidirectionele communicatie tussen de meters en de centrale gegevensbank. Het contract is goed voor ruim 4,65 miljoen euro.

Als dat eerste proefproject succesvol is, volgt een tweede test met 40.000 meters. Voor beide testen samen is 135 miljoen euro begroot.

Als de evaluatie van beide testprojecten positief is, kan vanaf 2014 gestart worden met de definitieve uitrol. Tegen 2019 zou iedereen een slimme meter moeten hebben. Het hele slimme meterproject zal zeker 1,5 miljard euro kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content