Eandis van start met testproject ‘slimme meters’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De komende vier jaar worden elektronische – of ‘slimme’ – elektriciteits- en gasmeters door Eandis uitvoerig getest. Tegen 2019 zou iedereen er een moeten hebben.

De komende vier jaar worden elektronische – of ‘slimme’ – elektriciteits- en gasmeters door Eandis uitvoerig getest. Tegen 2019 zou iedereen er een moeten hebben.

De slimme meters, die bij iedereen thuis zullen worden geïnstalleerd, moeten van op afstand, in real time kunnen worden uitgelezen. Het uiteindelijke doel van de invoering ‘slimme meters’ is om tot een ‘smart grid’ te komen, een elektronisch en dus efficiënter te beheren energienetwerk. En dat is des te nuttiger nu veel mensen zelf ook (groene) stroom opwekken, waardoor Eandis spreekt van een ‘bidirectioneel’ en meer ‘decentraal’ netwerk.

Eandis houdt de projecten in het buitenland in het oog maar voert ook gesprekken met die andere netbeheerder Infrax om een testproject in Vlaanderen te lanceren. Van 2009 tot 2012 is daarvoor 135 miljoen euro begroot. De eerste twee jaren worden technische veldtests uitgevoerd met 4000 meters. Nadien wordt een pilootproject opgestart met 40.000 meters. “Als alle fasen van het project goed worden beoordeeld, kan de uitrol bij klanten van start gaan in 2014”, zegt directeur-generaal van Eandis Luc De Bruycker. Tegen 2019 zou iedereen moeten voorzien zijn van een slimme meter.

De volledige invoering van slimme meters – 2,5 miljoen elektriciteitsmeters en 1,5 miljoen gasmeters – wordt begroot op 1,3 miljard euro. Voor het uitlezen van de meters heeft Eandis een volledig eigen mobiel netwerk nodig. “We kunnen ons dan immers niet permitteren om, zoals Proximus vorige week, enkele uren plat te liggen”, aldus nog De Bruycker.

Belangrijke vraag in dit project is ook wie de verantwoordelijkheid krijgt over het beheer van de data uit de slimme meters – en dus inzicht heeft in de profielen van de netgebruikers. Eandis argumenteert dat de netbeheerders, waaronder zijzelf dus, daarvoor het meest geschikt zijn. “Het databeheer is essentieel voor de sturing van de netten”, klinkt het. “We zijn bovendien onafhankelijk van de marktspelers en we kunnen het gebruik van de gegevens ten goede laten komen van de gebruikers.”

Eandis wenst een en ander te verduidelijken rond het uitlezen van slimme meters: “Eandis is geenszins van plan om hiervoor een eigen radionetwerk uit te bouwen. Voor de uitlezing van de gegevens zal gebruik worden gemaakt van powerline (PLC, DLC, …) breedband internet of gprs”, aldus woordvoerder Jean-Pierre Blomme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content