eBay en PayPal gaan dan toch scheiden

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Amerikaanse e-commercebedrijf eBay gaat dan toch de betaalafdeling PayPal afsplitsen. Vanaf 2015 zullen beide bedrijven een eigen beursgenoteerde koers varen.

Het Amerikaanse e-commercebedrijf eBay brengt zijn betaaldienst PayPal volgend jaar als een zelfstandig bedrijf naar de beurs. Dat heeft eBay zelf bekend gemaakt.

Een echte verrassing is het nieuws niet bepaald, want het was al even bekend dat de activistische belegger Carl Icahn aandrong op de splitsing. Hij en andere investeerders zijn van mening dat een verzelfstandigd PayPal meer groeipotentieel heeft. Icahn staakte nochtans zijn pogingen in april “omdat het toen niet het juiste moment was”, maar haalt nu toch zijn slag thuis.

eBay-ceo John Donahoe gaat dus nu toch overstag en erkent in een persmededeling dat “eBay en PayPal nu scherper, sterker, en meer gefocust en competitief voor de dag zullen komen als aparte bedrijven in hun eigen markten”.

Stoelendans

De beslissing zorgt ook voor een onvermijdelijke stoelendans. Devin Wenig, de huidige voorzitter van eBay Marketplaces, wordt de ceo van het ‘nieuwe’ eBay. Dan Schulman (ex-American Express) wordt meteen de nieuwe voorzitter van PayPal en zal na de verzelfstandiging ook de ceo-rol opnemen.

Het bedrijf denkt de ’tax-free spin-off’ operatie te kunnen afronden in de tweede helft van volgend jaar, tenzij de mededingingsautoriteiten de plannen alsnog terugfluiten. Huidig ceo John Donahoe en cfo Bob Swan krijgen de leiding over de splitsingsoperatie. Voor beide heren is er nadien geen zitje meer voorzien in de raad van bestuur, noch bij het nieuwe eBay, noch bij het nieuwe PayPal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content