Ebay heeft koper voor Skype gevonden

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar eBay verkoopt nu toch 65 procent van Skype aan een groep investeerders.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar eBay verkoopt nu toch 65 procent van Skype aan een groep investeerders.

De investeringsgroep wordt geleid door Silver Lake Partners en omvat ook Index Venture – een investeerder die actief was in Skype voor eBay het overnam – en een investeringsfirma van internetpionier Marc Andreessen, de oprichter van Netscape. Ook een Canadees pensioenfonds behoort tot de investeerders.

Met de verkoop worden eerdere geruchten en berichten in de krant The New York Times en weblog TechCrunch grotendeels bevestigd. De investeerders betalen in totaal 1,9 miljard dollar aan eBay voor het belang in Skype. In totaal wordt Skype gewaardeerd op 2,75 miljard dollar. EBay behoudt wel 35 procent in Skype, maar de beursgang die het in gedachten had voor de populaire voip software zal er dus niet komen. In een bericht laat eBay weten dat Skype niet langer past bij de andere activiteiten van het bedrijf en dat het zich voortaan weer wil concentreren op de kernactiviteit, de online veilingen en verkoop via internet.

In 2005 kocht eBay Skype nog voor 2,6 miljard dollar, oftewel 2,3 miljard euro. Sindsdien had de e-commerce gigant al schoorvoetend toegegeven dat het bedrijf maar weinig synergievoordelen kon halen uit de overname. Toen ceo John Donahoe liet verstaan dat hij Skype van de hand wilde doen voor ‘de juiste prijs’ was het duidelijk dat een verkoop nog maar een kwestie van tijd was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content