Econocom niet geïnteresseerd in overname Systemat

De Belgische it-dienstenleverancier Econocom is niet geïnteresseerd in een overname van integrator Systemat. Dat vertelde managing director Patrik Vandewalle vandaag op de informatievergadering over de jaarresultaten van de groep. Beide bedrijven werden al een paar keer aan elkaar gekoppeld, maar met zijn uitspraak maakt Vandewalle voorlopig een einde aan de geruchtenmolen.

De Belgische it-dienstenleverancier Econocom is niet geïnteresseerd in een overname van integrator Systemat. Dat vertelde managing director Patrik Vandewalle vandaag op de informatievergadering over de jaarresultaten van de groep. Beide bedrijven werden al een paar keer aan elkaar gekoppeld, maar met zijn uitspraak maakt Vandewalle voorlopig een einde aan de geruchtenmolen.

“Een overname van Systemat past niet in de strategie van Econocom”, benadrukte de directeur. “Pas op, er volgen in 2008 zeker nog enkele overnames, maar er zijn andere, interessantere opties waar we onze pijlen op kunnen richten. Bovendien staat Systemat bij mijn weten niet te koop. Terwijl er tal van kleinere spelers, bijvoorbeeld uit de telecomsector, spontaan interesse tonen in een opname door Econocom.”

De it-dienstenleverancier kon vorig jaar een nettowinst van 18 miljoen euro optekenen, dat is driekwart meer dan de 10,2 miljoen winst in 2006. De omzet van de op Euronext genoteerde onderneming steeg met 18,8 procent tot 700,7 miljoen euro, onder meer als gevolg van vier overnames in Frankrijk en Italië. De organische groei betrof 12,6 procent.

Bovendien konden alle vier de afdelingen binnen Econocom aanzienlijke groeicijfers voorleggen. De afdeling managed services zag haar omzetcijfer zelfs met 34 procent toenemen, mede door de overname van Alliance Support Services. Maar aan de ambities van oprichter-voorzitter Jean-Louis Bouchard om in 2007 een bedrijfsmarge van 5 procent en een winst per aandeel van 1 euro te halen, kon niet voldaan worden.

“Met 0,91 in plaats van 1 euro per aandeel zijn we toch tevreden”, reageert Vandewalle. “Ik vind die uitspraak van Bouchard een beetje ongelukkig, want nu worden we door de analisten vastgepind op die één euro per aandeel. We zitten er in elk geval niet ver van af. En de bedrijfsmarge van 5 procent was een streefdoel. Dat we in 2007 een rendabiliteit van ‘slechts’ 3,5 procent konden optekenen en het streefdoel niet haalden, komt ook omdat we veel meer geïnvesteerd hebben dan voorzien.”

Vandewalle blijft dan ook voorzichtig voor 2008. “We zouden minstens even goed willen doen als vorig jaar”, klinkt het nog. “De markt versnelt niet echt, en we stevenen af op een recessie. Maar gelukkig zitten we op de goede niches. Telecom bijvoorbeeld, blijft een basisbehoefte. We zouden de marktproblematiek moeten kunnen overbruggen.”

In het nieuwe vijfjarenplan van Econocom, dat in principe vanaf vandaag in werking treedt en de naam ‘Horizon 2012’ meekreeg, is het management nochtans wel erg ambitieus. “Tegen 2012 willen we een omzet van 1 miljard euro draaien, en streven we naar een rendabiliteit van 6 procent”, oppert de topman, “maar als we op 5,5 procent afklokken, is dat ook goed”, grapt hij nog.

Hoe denkt Econocom die belofte na te kunnen komen? “Allereerst door het bundelen van onze hardware, software en telecomdiensten. Ik zie de opdeling van Econocom in 4 divisies op termijn vervagen, omdat we onze klanten almaar meer bundels moeten aanbieden van verschillende oplossingen en diensten. En naarmate we groter worden in groeilanden als Italië, Spanje en Duitsland, door overnames bijvoorbeeld, zal onze marge ook systematisch stijgen. Als we jaarlijks een gemiddelde groei kunnen noteren van 8 procent, dan halen we die 1 miljard euro tegen 2012. In 2007 zaten we aan meer dan het dubbele.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content