EDS-Telindus Belgacom ICT wint Vlaams outsourcingcontract

Zoals verwacht heeft de alliantie van de informaticadienstenleverancier EDS en de netwerkspecialist Telindus Belgacom ICT het outsourcingcontract voor de informatica- en telecommunicatie van de Vlaamse administratie gewonnen. De waarde van het contract is 615 miljoen euro over 7 jaar.

Zoals verwacht heeft de alliantie van de informaticadienstenleverancier EDS en de netwerkspecialist Telindus Belgacom ICT het outsourcingcontract voor de informatica- en telecommunicatie van de Vlaamse administratie gewonnen. De waarde van het contract is 615 miljoen euro over 7 jaar.

De beslissing van de Vlaamse regering viel eind vorige week, maar wordt pas op 7 januari officieel bekendgemaakt. [EDS-Telindus] levert ook nu al de ict-diensten van de Vlaamse regering.

De enige andere kandidaat, de tandem Accenture-Dimension Data valt uit de boot. Vandaag nog mag gedelegeerd bestuurder Pierre Dumont van Dimension Data het bericht van de Vlaamse regering ontvangen. Accenture-Dimension Data rekende er vooral op om tien procent van de contractwaarde binnen te rijven voor ontwikkelingen inzake “business innovation”.

Bij Accenture-Dimension Data weerklinkt immers de kritiek dat het lastenboek te veel gebaseerd was op het bestaande contract en dat de klemtoon vooral op de continuïteit lag, en niet op innovatie. “Van onze klant, de Vlaamse overheid, hebben wij nochtans geen kritiek gehoord”, pareert algemeen directeur Eric Van Bael van EDS. “Wat wij in de voorbije jaren gepresteerd hebben op het vlak van business innovation mag zeker gezien worden.”

Het consortium Accenture-Dimension Data heeft nu nog tien dagen om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Vlaamse regering. Daarom ook dat Van Bael vooralsnog weigert om grote uitspraken te doen over de toekenning van het contract. “Het is al te voorbarig om het te gaan hebben over nieuws dat nog niet eens officieel tot bij ons gekomen is.”

Het oude contract loopt af in maart, het nieuwe loopt over zeven jaar en niet over vijf zoals het huidige. Het is veruit het grootste uitbestedingscontract in de Belgische ict-sector, en één van de grotere in Europa. De opdracht slaat op het beheer van de servers, de mainframes en de pc’s, het netwerk en de applicaties.

Nu de dertien Vlaamse departementen omgevormd worden tot dertien ‘beleidsdomeinen’, en het monstercontract ook opengegooid wordt naar de ‘agentschappen’ (sinds 1 juli 2006 verzelfstandigde overheidsdiensten), kan het potentieel aan it-eindgebruikers bij de Vlaamse overheid in feite verdubbelen van 13.000 tot 26.000 mensen. Voldoet het lastenboek voor de aanbesteding dan nog wel?

“Er kunnen inderdaad agentschappen zoals VDAB of De Lijn bijkomen, maar die dynamiek kan in twee richtingen werken”, aldus nog Van Bael. “Er kunnen ook entiteiten uit het contract stappen. In welke richting het juist gaat evolueren, weten we nog niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content