Edward Snowden: “Ik was geen simpele systeembeheerder, maar een getrainde spion”

© Reuters

Edward Snowden, de man die vorig jaar de NSA-spionage blootlegde, heeft in een interview gezegd dat hij geen “simpele systeembeheerder” was, zoals door Washington beweerd wordt, maar een “getrainde spion”.

In een interview met NBC News – dat in Moskou plaatsvond, waar Edward Snowden in augustus voor één jaar het vluchtelingenstatuut kreeg – heeft de klokkenluider de beweringen van Washington, dat hij slechts een “simpele systeembeheerder” was en dus niet weet waar hij het over heeft, weerlegd. “De Amerikaanse regering probeert mijn functie te minimaliseren om de totaliteit van mijn biografie te verbergen”, vertelde Edward Snowden aan NBC News.

“Ik kreeg een spionopleiding in de traditionele zin van het woord, ik leefde en werkte undercover voor de CIA en de NSA in het buitenland, ik werkte voor de militaire veiligheidsdienst DIA en als lesgever voor de Academie voor contraspionage. Ik deed alsof ik een job had die ik niet had. Ze hebben mij zelfs een naam gegeven die niet de mijne is.”

Het interview met NBC News was Snowdens eerste onderhoud met de Amerikaanse media sinds zijn onthullingen over de spionagepraktijken van de VS.

Snowden wordt in de VS verdacht van spionage en diefstal van overheidsdocumenten. Zijn onthullingen brachten de Amerikaanse regering in verlegenheid en legden druk op de relaties met de geallieerde landen. Die laatsten waren woedend toen ze ontdekten dat Washington zelfs privégesprekken van sommige van hun leiders opnam. (Belga/CB/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content