Edward Snowden videogast bij Big Brother Awards in Nederland

© Belga

Klokkenluider Edward Snowden geeft via een videoverbinding een speech tijdens de Big Brother Awards op dinsdag 16 december in Amsterdam. Het publiek kan hem ook vragen stellen.

De Big Brother Awards zetten elk jaar de grofste privacyschenders in de schijnwerpers. Dat kunnen personen, bedrijven en overheden zijn.

Een van de kanshebbers is andermaal minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, wegens het ‘in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn ‘hackplannen’, het willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders’, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, de initiatiefnemer van de prijzen. Opstelten ontving ook al een award in 2011 en 2013.

Edward Snowden kreeg van de organisatie juist een prijs voor zijn ‘uitzonderlijke bijdrage aan het bevorderen van de privacy’.

Snowden werkte als systeembeheerder voor de Amerikaanse geheime dienst NSA en onthulde geheime dossiers en andere informatie. (Belga/MI)

Partner Content