Edward Snowden wil dat hackers spionnen tegenhouden

© IMAGEGLOBE
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

NSA-klokkenluider Edward Snowden wil hackers inschakelen om technologieën te ontwikkelen die gebruikers beschermen tegen afluisterwerk van de overheid.

Snowden, de man die begin vorig jaar de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtgingendienst NSA in de pers gooide en sindsdien op de vlucht is, wil cyberveiligheid ‘crowdsourcen’. Hij vraagt hackers om de handen in elkaar te slaan en technologieën te bouwen die ervoor moeten dat de spionage-agentschappen internetgebruikers hun geheimen niet meer kunnen ontfutselen.

Hij lanceerde die oproep op een internationale hackersconferentie in New York. Die sprak hij toe via een videoverbinding, omdat hij nog steeds in Rusland verblijft, waar hij tijdelijk politieke asiel heeft gekregen.

Rechten vastleggen in computercode

“U in deze zaal heeft de middelen en de kennis om te toekomst beter te maken door onze rechten vast te leggen in de computercode van de programma’s en protocollen waar we iedere dag op vertrouwen”, zei Snowden. “Een groot deel van mijn toekomstige werk zal daarover gaan en ik hoop dat u dat samen met mij waar wil maken.”

Snowden verdedigde nogmaals zijn beslissing om duizenden geheime NSA-documenten te lekken. Hij zei dat Amerikanen er meestal geen benul van hebben hoe ver het spionagewerk van hun overheid gaat. Maar “als Amerikanen en als leden van de globale gemeenschap hebben ze het recht om in grote lijnen te weten in welke mate het beleid van de overheid een impact heeft op hun levens.”

Guantánamo

Snowden is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de VS. Hij gelooft niet dat hij daar kans maakt op een eerlijk proces. Hij zei vorige week wel dat hij er vrede mee zou nemen als hij vanwege zijn onthullingen de rest van zijn leven in het Amerikaanse terreurgevangenenkamp in Gunatánamo Bay zou moeten doorbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content