Een buis voor informatica

Mijn oudste zoon had een buis, één tekort op zijn rapport. Voor informatica dan nog wel. Dat deed ie als bijna 16-jarige met opzet, verdorie zeg, zijn pappie een beetje jennen. Godbetert, informatica!

Mijn oudste zoon had een buis, één tekort op zijn rapport. Voor informatica dan nog wel. Dat deed ie als bijna 16-jarige met opzet, verdorie zeg, zijn pappie een beetje jennen. Godbetert, informatica!

Misnoegd schudde hij het hoofd. Ja zeg, moest hij Access helemaal kennen voor het examen. Of ik dat ook had moeten doen, nee toch? En dat we thuis geen Microsoft Access hebben. En dat hij geen zin heeft om dat op school tijdens de speeltijd onder de knie te krijgen. Wat je daar nu aan hebt, aan Access, als je pas afstudeert aan de universiteit als je 22 bent. Dat is in 2016. Dat Access dan misschien niet meer bestaat.

Meer dan waarschijnlijk zelfs. Zes jaar is een eeuwigheid in onze ict-biotoop. Wie zes jaar op voorhand kan voorspellen is ongetwijfeld een rijk man. Ik moest hem eigenlijk wel stiekem gelijk geven. Niets tegen Microsoft, maar waarom leren ze die jongens nog steeds Word, Excel en tja, Access. Bestaat er dan niets boeiender om te doceren aan pubers van 15, 16 jaar? En sta je achteraf versteld dat er zo weinig kereltjes in it willen doorgroeien?

En dan hebben we het niet eens over meisjes. “Vroeger bestond een derde van onze leerlingen in bedrijfsinformatica uit meisjes, vandaag is dat nog 6,5 procent,” las ik onlangs in Data News. Ondanks alle positieve en ongetwijfeld goedbedoelde acties haken ze massaal af. Niet sexy, te nerdy. Vreemd toch, in India is bijna 60 procent van de it-studenten een vrouw. Zij geloven dus wel dat een job in de ict-sector hen een kwalitatief beter leven zal opleveren. Dat er meer kansen te rapen zijn in onze biotoop. Waarom slagen wij er niet in deze boodschap over te brengen? Mede daarom hebben we besloten om voor het eerst de ‘ICT Woman of the Year’ uit te roepen. Of Ingrid De Latte haar dochter ook aan zou zetten om it te studeren? ‘Ze koos voor een opleiding waar ze zich goed in voelde. Dat is het belangrijkste.’ Het is dat gevoel dat we moeten stimuleren. Dat gevoel van ‘prima job in ict’, niet saai of belegen, wel interessant.

Overigens is de school van mijn oudste zoon al wat bijgedraaid. Er zijn geen examens meer over informatica. Enkel regelmatige testen. Of dat de beste oplossing is, laat ik nog even in het midden. Tot het volgende rapport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content