Karen De Smet

Een cocktail helpt om te slagen als ‘Lady in ICT’

Karen De Smet Karen De Smet is project manager bij Itineris en door Data news in februari uitgeroepen tot 'Young ICT Lady of the Year 2013'.

Indien slagen in ict zo eenvoudig zou zijn als een recept voor een lekkere cocktail met vast afgemeten ingrediënten en verhoudingen, dan denk ik dat we vandaag niet zouden spreken van een tekort aan vrouwelijk (of mannelijk) talent binnen deze sector… maar zo’n cocktail zou de sector meteen ook veel minder boeiend maken.

Indien slagen in ict zo eenvoudig zou zijn als een recept voor een lekkere cocktail met vast afgemeten ingrediënten en verhoudingen, dan denk ik dat we vandaag niet zouden spreken van een tekort aan vrouwelijk (of mannelijk) talent binnen deze sector… maar zo’n cocktail zou de sector meteen ook veel minder boeiend maken.

Ik denk dat er geen verschillen zijn om als man of als vrouw te slagen binnen ict. Het heeft volgens mij ook niets te maken met geslacht (an sich) maar eerder met de juiste combinatie van tal van elementen.

Slagen binnen ict is niet enkel en alleen gerelateerd aan uitmuntende credentials, schitterende resultaten, een technische achtergrond, een PhD in informatica of geslacht. Misschien is dit wel een ‘straffe’ uitspraak… maar zo voel ik het vandaag aan en heb ik het ervaren in mijn (weliswaar tot hiertoe korte) carrière in ict. Volgens mij heeft slagen in ict alles te maken met een ideale cocktail-mix van de nodige competenties (soft skills & hard skills), de juiste mindset, durf, een goede ‘entourage’ én een gezonde portie geluk….

Deze cocktail staat helaas niet subito-presto klaar aan de bar, maar doorheen je carrière binnen ict dien je op zoek te gaan naar de juiste mix van ingrediënten. Ook mijn cocktail is nog verre van klaar, maar toch wil ik al enkele van de belangrijke ingrediënten met jullie delen. Als ik terugblik op mijn carrière en na ‘sparring’ met mijn collega’s, zijn dit elementen die volgens mij de slaagkans substantieel verhogen:

Toon je gedrevenheid en enthousiasme maar wees tegelijk bescheiden. Ik heb dit, naar alle waarschijnlijkheid, van kleins af aan meegekregen. Mijn ouders zijn ondernemers die over het nodige doorzettingsvermogen en volharding moesten beschikken. De wil om er voor te gaan is een familietrek denk ik. Het zit in ons karakter, we hebben het met de paplepel meegekregen. Tegelijk denk ik dat het belangrijk is om bescheiden te blijven. Zelf sta ik niet zo graag in de belangstelling. Dat men mij maar afrekent op mijn resultaten. Laat mij dus maar met mijn beide voeten op de grond blijven.

Communiceren, communiceren, communiceren. Er werken onnoemelijk veel slimme mensen in de ict-sector, maar jammer genoeg krijgen velen hun boodschap niet verkocht. Dat is nu net iets waar ik goed in ben. Ik kan de cruciale vertaalslag maken tussen ‘business’ en programmeurs. Ik probeer steeds de klant mee te krijgen in het verhaal, en hen in de richting te duwen die best voor hen is. Kortom, ‘communication skills’ zijn van uitermate groot belang.

Hou de touwtjes strak in handen, steek ook je ambitie niet weg, maar kom ook tijdig tot rust…. Bij het managen van een project moet je alles onder controle hebben, moet je een strikte planning volgen, en moet je je deadlines respecteren. Hou alles onder controle, zowel on the job, privé, als in je carrière… Sta open voor nieuwe uitdagingen en wees “eager to learn”. Doe veel kennis op ‘on the job’ en denk buiten je rol om, verrijk je reeds opgebouwde kennis met ervaringen uit andere domeinen en doe dit uit eigen initiatief. Hoe meer dingen je onder de knie hebt, hoe gemakkelijker inzetbaar je bent en hoe meer kansen je krijgt… en zo blijf je bijleren. En gaat de bal verder aan het rollen. Maar ook voor mij, zijn de afgelopen drie jaar zo snel gegaan, dat ik even tot rust wil komen, en dat ik nog wat kan groeien in de functie die ik nu uitoefen.

Entourage!… het is “o zo belangrijk” om goed omringd te zijn. Dit zowel vanuit (bedrijf)structuur als vanuit vertrouwensrelatie. Om even de vergelijking met de cocktail verder te zetten… als je je jouw fris geshakete, lekkere cocktail (alleen) drinkt in een baanrestaurant langs de snelweg of in een mooie lounge bar, omringd door vrienden en kennissen, dat maakt een hemelsbreed verschil. Dit is net hetzelfde als je baan bij je werkgever. Zoek daarom steeds naar een werkgever waar je kunt ‘aarden’, waar je zowel vanuit culturele fit als ook vanuit competenties je ten volle kan ontplooien. Ik heb dit grotendeels gevonden bij Itineris, een jonge, dynamische ondernemingen, met veel jonge starters en een gemiddelde leeftijd van zo’n 33 jaar. Wat me vooral aansprak, was het feit dat ik geen nummer was (zoals vaak bij grotere onderneming) en dat het bedrijf als jonge onderneming me alle kansen bood om mijn carrière zelf in handen te nemen en vorm te geven. Hoewel Itineris nog vrij jong is, hebben ze het goed begrepen op vlak van begeleiding. Zo hebben we een peter/meter voor iedere werknemer en ook een ‘coach’. Met betrekking tot die laatste, ‘de coach’ is van super belang voor jonge mensen. Zie de coach als je “parasolletje” in je cocktail… hij/zij zal je helpen, ondersteunen maar ook ten gepaste tijde(n) pushen om hogerop te gaan, op voorwaarde dat het “klikt”.

Het lijkt misschien wel een hele waslijst maar op zich zijn dit, stuk voor stuk, eigenschappen die iedere onderneming zoekt wanneer talenten worden gerekruteerd.

Dit brengt mij tot het besluit dat slagen in ict, niet anders is dan slagen in welke andere sector. Het heeft alles te maken met jouw talenten, competenties… en die in de juiste context inzetten. Net zoals met een cocktail… de juiste mix in de juiste ‘setting’;-).

PS: mijn favoriete cocktail is: Strawberry Margarita.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content