Een computer die je leeftijd schat

Blijf weg van een pc als je je leeftijd geheim wil houden.

Blijf weg van een pc als je je leeftijd geheim wil houden.

Aan de Amerikaanse University of Illinois hebben onderzoekers software ontwikkeld die iemands leeftijd moet kunnen schatten op basis van diens gezicht. Het gaat om een erg complexe technologie die factoren als (onder meer) expressie, gender en etnische achtergrond moet kunnen analyseren. De software werd letterlijk ‘getraind’ op basis van foto’s van 1600 gezichten.

“Erg bruikbaar wanneer je niet per se iemand moet identificeren, maar wel graag z’n leeftijd wilt kennen”, argumenteren de makers. Ze denken bijvoorbeeld aan toepassingen om jonge pubers of kinderen te beletten om in cafés rond te hangen, om sigaretten te kopen of onwelvoeglijke websites te bezoeken. Al zijn ook iets minder nobele doeleinden een optie. De marketingwereld bijvoorbeeld, die bijvoorbeeld in een winkel zou kunnen meten hoeveel mensen van een bepaalde leeftijdsgroep een bepaald product kopen. Op basis daarvan zouden ze dan specifieke advertenties kunnen lanceren voor die mensen. “Zonder de privacy onderuit te halen”, klinkt het fijntjes. “We identificeren geen individuen, maar schatten gewoon hun leeftijd…”

Vóór de onderzoekers zich te fel op de borst kloppen, of de privacyparanoia weer toeslaat, nog dit: de software kan nu leeftijden schatten van 1 tot 93 jaar, met een kans op juistheid van 50 procent binnen een foutenmarge van 5 jaar en meer dan 80 procent binnen een marge van 10 jaar. Dat kan een blinde zelfs beter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content