Een datacenter zonder koelinstallatie

Belgacom, Sun Microsystems en Cisco spijkerden samen aan een (schaalmodel) van een datacenter dat enkel gekoeld wordt met buitenlucht.

Belgacom, Sun Microsystems en Cisco spijkerden samen aan een (schaalmodel) van een datacenter dat enkel gekoeld wordt met buitenlucht.

Koeling – airconditioning – in een datacenter vereist veel energie en is dus duur en een zware last voor het milieu. Ingenieurs van Belgacom, Sun Microsystems en Cisco gingen samen op zoek naar een manier om de koeling in een datacenter anders aan te pakken.

Ze staan nu te blinken met een schaalmodel waarbij inderdaad geen koelinstallatie vereist zou zijn, gebaseerd op de koeltechniek van telefooncentrales. “De systemen worden eenvoudig gekoeld door middel van buitenlucht (Full Free Air Cooling)”, zegt Paul Kiekens, teamleader Telco bij Sun, in een persbericht. “De besparingen zijn enorm en kunnen oplopen tot 47% van het totale energiebudget van het data center.”

Het schaalmodel draait op servers en storage van Sun die bestand zijn tegen hogere omgevingstemperaturen (beschreven in de ETSI class 3.1 norm) en op Cisco-switches. “Alle systemen draaien 24u/24. Temperatuur en vochtigheidsgraad worden constant bewaakt. De test toont aan dat dit ‘Full Free Air Cooling’ concept probleemloos kan worden toegepast in het Belgische klimaat en in het grootste deel van Europa”, aldus nog het communiqué.

Belgacom zegt met de test de ict-producenten te willen aansporen om hun apparatuur te concipiëren en te certifiëren volgens de ETSI class 3.1 norm. “Pas dan kan deze energiebesparende techniek algemeen toegepast worden.”

Partner Content