Een digitale kluis voor na je dood

Om te voorkomen dat bij een overlijden de wachtwoorden van …

Om te voorkomen dat bij een overlijden de wachtwoorden van de betreurde mee in het graf verdwijnen lanceert uitvaartverzekeraar Dela een digitale kluis in de vorm van een gratis cloudoplossing.

Grafzerken met een qr-code die het mogelijk maakt een website op te roepen met foto’s, video, teksten en muziek van de overledene maken opgang. Maar hoe zit het met de online identiteit en de verschillende profielen die de overledene gebruikte op sociale media? Voor nabestaanden kan het een moeilijke en emotionele zoektocht zijn waar ze tijdens het rouwproces wellicht liever niet mee worden geconfronteerd.

In Nederland kan je een sociale-media-executeur aanstellen. Die moet ervoor zorgen dat na je dood je Facebookpagina volgens jouw wensen wordt beheerd. Bij ons kan je dat bij een notaris testamentair laten vastleggen. Je dient dan wel je wachtwoord onder gesloten enveloppe aan de notaris te overhandigen. Bovendien is het niet gratis. Dela, een onderneming waar je uitvaarten kan laten verzekeren en organiseren, pakt het anders aan.

Ze lanceren de website safeinheaven.be, waar je gratis belangrijke documenten, zoals een testament, en gebruikersnamen en wachtwoorden kan opslaan van sociale netwerksites, zoals Facebook, Twitter en YouTube. Ook kan je in de digitale kluis foto’s en video’s bewaren voor nabestaanden en eventueel je wensen voor je uitvaart kenbaar maken.

Je kan één of meerdere personen aanduiden als vertrouwenspersoon die na je overlijden jouw laatste wensen kunnen uitvoeren. Zo kan je bepalen dat je online profielen moeten worden afgesloten of mogen blijven bestaan. Dela verzekert dat alle gegevens met encryptie worden opgeslagen en dat de digitale kluis onderworpen is aan grondige veiligheidstests om een zo goed mogelijke beveiliging van de gegevens te garanderen.

Partner Content