Een e-reader uit 1935

De traditionele boekenindustrie weet zich niet goed raad met …

De traditionele boekenindustrie weet zich niet goed raad met het e-boek. Ze mogen zich gelukkig prijzen dat een uitvinding van bijna tachtig jaar geleden bij een idee is gebleven, of de eerste e-reader was toen al een feit.

Goed, het toestel was niet draagbaar, verre van zelfs, maar toch zou het in 1935 al mogelijk zijn geweest om een boek te lezen op een scherm. In een nummer van het Amerikaanse tijdschrift Everyday Science and Mechanics werd in dat jaar een uitvinding opgenomen die – net als de e-reader nu – de uitgeefwereld wel eens drastisch zou kunnen veranderen. De schets toont een man die een boek leest op het scherm van wat in feite een microfilmlezer is. De microfilmtechniek was in die jaren in volle opgang voor het archiveren van teksten in miniatuurformaat.

Pagina’s van een boek dienden op microfilm te worden opgenomen en het boekleesapparaat zou vervolgens de pagina’s een voor een vergroot en leesbaar afspelen op een scherm. Het systeem had zelfs knoppen om de pagina’s om te slaan en om de focus en kijkhoek in te stellen vanuit je luie leeszetel. En deze voortijdige e-reader had zelfs een leeslamp, want let er vooral op hoe ook de staande lamp mooi geïntegreerd is.

Bron: Smithsonian.com

Partner Content