Een goedkope witteboord

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Volop in de budgettaire besprekingen? Knarsetandend om een nieuwe besparingsronde? Opnieuw projecten moeten uitstellen, tot 2011, misschien zelfs 2012?

Volop in de budgettaire besprekingen? Knarsetandend om een nieuwe besparingsronde? Opnieuw projecten moeten uitstellen, tot 2011, misschien zelfs 2012?

De meeste it-managers die wij polsen naar hun budget voor volgend jaar houden het op it-investeringen die vergelijkbaar zijn met dit jaar. Sommigen hebben het over een lichte daling, enkelingen over een verhoging met 10 procent. Vaak gaat het dan nog om de invoering van een BI-project of een dure erp-oplossing. Echte innovatie blijk nog niet aan de orde.

De vraag is hoe die budgetten getoetst worden. Meet je ze af als een vast percentage van de omzet? 1,5 tot 2,5 procent. Of beter, je bepaalt ze als bedrag per werknemer. In industriële omgevingen is dat niet evident. De blauwbloezen worden dan ook meestal niet meegeteld. Het gaat enkel om de witte boorden, al dan niet met das. En wat is dan de norm per witte boord? De eminente professoren die zetelen in de jury van de ICT Manager Contest 2009 hebben het over een mediaan van 13.000 tot 14.000 euro per witte boord. In it-intensieve sectoren zoals financiële instellingen loopt dat zelfs op tot 25.000 euro per medewerker. Van blauwbloezen is daar zelfs helemaal geen sprake. Of ze moeten van het blauw fabriekske geweest zijn.

Nogal wat it-managers moeten het rooien met budgetten van 8.000 tot 9.000 euro. En slagen er vaak ook nog in om wonderen te verrichten. Dat sommige projecten ook mislukken, hoeft dan ook niet te verbazen. 13.000 tot 14.000 euro voor een witte boord. Dat is een ruim 7 euro per witte boord-werkuur dat aan it gespendeerd wordt. Als de it-manager daarmee de business kan schragen, kan opkrikken, dan lijkt me dat een no-brainer en nu het moment om aan te kloppen bij de boekhouder voor een groter budget.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content