Een “Google Maps” voor historische landkaarten

De website OldmapsOnline is een gratis zoekmachine waarmee je historische kaarten kan oproepen die zich in de collecties van verschillende bibliotheken bevinden.

De website OldmapsOnline is een gratis zoekmachine waarmee je historische kaarten kan oproepen die zich in de collecties van verschillende bibliotheken bevinden.

Wie tot voor kort historische kaarten in digitale vorm wilde bekijken voor onderzoek of uit interesse, moest weten in welke cartografiecollectie de kaart zich bevond. De OldmapsOnline website is een nieuw portaal waarmee je kaartcollecties van verschillende bibliotheken kan doorzoeken.

Net als in Google Maps gebruikt de nieuwe kaartenzoekmachine een wereldkaart waarover je kan pannen en zoomen naar een bepaalde locatie. Maar je kan ook de naam van de plaats ingeven waarvan je oude kaarten wil opvragen. Een schuifregelaar maakt het mogelijk kaarten op te vragen van een bepaalde tijdsperiode.

OldmapsOnline geeft een lijst met resultaten weer met de naam van de kaart, informatie over de publicatie en in welke collectie ze zich bevindt. Ook krijg je er een kleine afbeelding van te zien. Een link brengt je naar de website van de collectie die de kaart bewaart. Je kan ze daar bekijken in digitale vorm.

De cartografiewebsite is een initiatief van de universiteit van Portsmouth, die met het Great Britain Historical Geographical Information System (GIS) historische informatie verzamelt over Groot-Brittannië aan de hand van onder meer statistieken, historische kaarten en ook reisverhalen. De universiteit werkt samen met Klokan Technologies, een Zwitserse ontwikkelaar van toepassingen voor geomapping. Met hun Georeferencer software kunnen medewerkers van bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen op een eenvoudige manier digitale afbeeldingen van historische kaarten omvormen tot echte kaarten.

De website OldmapsOnline is zo open mogelijk gehouden. Gebruikers hoeven niet te registeren of in te loggen. De makers nodigen trouwens instellingen en verzamelaars uit om historische kaarten toe te voegen aan het zoekportaal. Hiervoor staat een speciale contributiepagina ter beschikking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content