Een laptop per dag verloren in Zaventem
Dagelijks verliezen reizigers op de luchthaven in Zaventem minstens één laptop en een tiental gsm’s.
Dagelijks verliezen reizigers op de luchthaven in Zaventem minstens één laptop en een tiental gsm’s.
In juni kwamen 38 laptops op de afdeling ‘Lost & Found’ van de luchthaven in Zaventem terecht. Het goede nieuws is wel dat ondertussen al 31 ervan weer tot bij de rechtmatige eigenaars geraakt zijn.
[Vorige week nog bleek uit een onderzoek] dat er elke week maar liefst 12.000 reizigers hun laptop verliezen in een Amerikaanse luchthaven, en dat daarvan amper 30 procent terugkeert naar de eigenaar. Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport schrikt wat van die cijfers, maar is toch niet meteen verrast: “De aanpak van de Amerikanen verschilt fundamenteel met onze typische Belgische handelswijze. Onze mensen gaan actief op zoek naar de eigenaars van al die verloren voorwerpen. In de Verenigde Staten verloopt dat veel meer bureaucratisch.”
Meestal wordt een laptop vergeten aan een vertrekgate – wanneer iedereen snel alles bij elkaar pakt om het vliegtuig in te stappen – of aan de veiligheidscontrole. “Maar dikwijls vinden we ook digitale camera’s terug, bijvoorbeeld in de toiletten: vergeten mee te nemen na het wassen van de handen”, zegt Jan Van der Cruysse die iedere last-minute boeker graag nog deze gouden tip meegeeft: “Zorg dat aan elk stuk bagage een label met adresgegevens hangt. Stop bijvoorbeeld ook een visitekaartje in je laptoptas en de tas van je digitale camera. Of kleef in je laptop een stickertje met een telefoonnummer. Onze mensen helpen graag, maar een laptop hacken doen we uiteraard niet.”
Dagelijks belanden er ook een tiental gsm’s bij de verloren voorwerpen in Brussels Airport. Die worden in de meeste gevallen wel relatief vlot tot bij de eigenaar gebracht. “Dat kan via het unieke IMEI-nummer van een gsm en een samenwerkingsakkoord met de drie Belgische operatoren. Maar nog gemakkelijker is het wanneer de persoon in kwestie een contact op zijn gsm heeft met de naam ‘Home’, ‘Thuis’ of ‘Papa'”, zegt Van der Cruysse. Buitenlandse gsm-toestellen blijven doorgaans iets vaker liggen.
Wie iets verloren is op de luchthaven van Zaventem wacht best niet te lang om het weer op te pikken. Na vier maand worden de niet-opgehaalde stukken – gaande van een paar vuile sokken tot enkele overgebleven laptops – verzameld en in bulk aan een veilinghuis bezorgd. De opbrengst van die verkoop, gaat in tegenstelling tot de NMBS niét naar het goede doel, maar keert terug naar Brussels Airport, om er de zeskoppige afdeling ‘Lost & Found’ mee te helpen financieren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier