Eén op de tien grijpt naast job door Facebook-posts

Eén op de tien werkzoekende jongeren wordt door bedrijven afgewezen vanwege gênante foto’s, ongepaste statusupdates of al te scherpe commentaren op sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter.

Eén op de tien werkzoekende jongeren wordt door bedrijven afgewezen vanwege gênante foto’s, ongepaste statusupdates of al te scherpe commentaren op sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter. Dat blijkt een onderzoek van On Device Research, zo schreef DataNews gisteren al. Aan het onderzoek namen 17.657 mensen tussen de 16 en 34 jaar uit zes landen deel: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, India, Brazilië en Nigeria.

Volgens Ralf Caers, professor HR en Sociale Media aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, worden in Vlaanderen nog méér jongeren afgewezen door Facebookende bazen. “In België kijkt één op zes werkgevers het Facebook-profiel van sollicitanten na.

Officieel doen ze dat om het sollicitatiegesprek voor te bereiden, maar ondertussen wordt eigenlijk al een selectie doorgevoerd”, zegt Caers. In 2011 toonde hij al aan dat Vlaamse laatstejaarsstudenten nogal slordig waren met hun privacy op Facebook.

Caers benadrukt nog dat je mag liegen als ze je tijdens een sollicitatiegesprek iets van op Facebook voor de voeten werpen. “De sollicitant heeft zwijgrecht over alles wat tot de privésfeer behoort. Maar omdat niet antwoorden ook verdacht is, heb je het recht om je eruit te praten. Alleen zal het moeilijk zijn om te beweren dat dit het profiel is van iemand anders, als je zelf op Facebook hebt ingevuld waar je school hebt gelopen.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content