Een op de vijf Belgen geconfronteerd met computervirus in 2015

© Thinkstock

In 2015 kreeg 29 procent van de Belgische internetgebruikers te maken met veiligheidsproblemen. 20 procent zou geconfronteerd geweest zijn met een computervirus. Dat zegt Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie.

Met 20 procent doen de Belgische internetgebruikers het op het vlak van computervirussen nipt beter dan het Europese gemiddelde, dat op 21 procent ligt. De 20 procent is een sterke daling sinds 2010, toen nog 32 procent een virus had.

De Belgen hadden wel meer algemene veiligheidsproblemen (29 procent) dan het Europese gemiddelde (25 procent). Deze veiligheidsproblemen bevatten onder andere virussen, misbruik van persoonlijke informatie, financieel verlies en kinderen die op ongepaste websites gaan.

Om veiligheidsredenen gebruikte een vijfde van de Belgische internetgebruikers het internet in 2015 niet om dingen online te kopen. Ook vijftien procent deed niet aan online bankieren, en acht procent weigerde zijn draadloos apparaat aan te sluiten op wifi buiten het thuisnetwerk.

Het land met de meeste opgelopen computervirussen in 2015 was Kroatië. Dit Zuid-Europese land werd met 41 procent van de internetgebruikers het vaakst geconfronteerd met virussen.

Het land met het laagste aantal virussen was dan weer Slovakije (9 pct). Kroatië had ook het grootste aantal algemene veiligheidsproblemen (42 procent), met Tsjechië als opvallende tegenhanger (10 procent).

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content