Eén op vijf mensen koopt drugs online

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Wereldwijd koopt 22 procent van de mensen wel eens drugs via het internet. Dat blijkt uit het Global Drug Survey.

Uit het jaarlijkse Global Drug Survey – een online enquête waar in 2013 wereldwijd meer dan 22.000 mensen op intekenden, en die onder meer door The Guardian gesponsord wordt – blijkt dat 22 procent drugs via het web koopt.

eBay voor drugs Dat gebeurt bijvoorbeeld via Silk Road, een soort eBay voor drugs. Transacties via Silk Road zijn volstrekt anoniem, en de politie kan dankzij het Bitcoin-betaalsysteem niet traceren wie de koper is en waar die zich bevindt. Een derde van de respondenten had wel eens van Silk Road gehoord en 14 procent heeft de website bezocht, maar slechts 3 procent ging over tot het aankopen van drugs via deze website.

Geheime drugssites
Waar haalt al de rest zijn verboden middelen dan vandaan? De grote meerderheid blijkt te shoppen bij obscuurdere, geheime en vaak private drugssites, waarbij de drugs aangeboden worden via verborgen codes in pakweg job-advertenties of aanbiedingen van huizen.

Recent fenomeen Online drugsverkoop lijkt eerder een recent fenomeen: de helft van de respondenten kocht voor het eerst drugs via internet in de afgelopen twee jaar, terwijl minder dan één op de acht al drugs online koopt van voor 2005.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content