Een pc als bonus

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

PC Bonus, het eerste onderdeel van het pc- en internetstimuleringsplan ‘Start2Surf’, is officieel gelanceerd door minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.

PC Bonus, het eerste onderdeel van het pc- en internetstimuleringsplan ‘Start2Surf’, is officieel gelanceerd door minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.

‘Start2Surf’ is een drieluik: drie plannen die elk op hun manier het pc- en internetgebruik in ons land moeten aanzwengelen. Minister Van Quickenborne vindt dat nodig omdat volgens cijfers van de OESO maar 58 procent van de Belgische gezinnen een pc bezit.

Van de drie plannen is enkel PC Bonus al echt concreet. Het is opgevat als een manier om werknemers met een (relatief) beperkt loon (tot 29.900 euro bruto) een belastingvrij extraatje te kunnen geven, in de vorm van een pc of een internetverbinding. “We richten ons op ‘blue collar workers’. Van die groep heeft slechts 1 op 2 à 1 op 3 een pc”, aldus Van Quickenborne. Toch kan het plan ook interessant zijn voor ‘white collars’ die deeltijds werken, weet Eric Gryson, ceo van Ricoh Belgium, waar in september al gebruik gemaakt zal worden van PC Bonus. Een kleine 150 van de 574 mensen bij het bedrijf komen ervoor in aanmerking.

Hoe gaat het concreet in zijn werk? Een werkgever kan zijn werknemer toelating geven om pc- of internetapparatuur te gaan kopen voor een som tot 760 euro, btw incluis (dat kan dus ook minder zijn: de werkgever bepaalt de som). De werknemer koopt het materiaal eender waar. Het factuur geldt als bewijs. De afgesproken som wordt onbelast terugbetaald als onkosten aan de werknemer en de werkgever kan diezelfde som inbrengen bij de belastingen.

Om het plan te promoten zijn zo’n 30.000 brieven naar werkgevers gestuurd en nog eens 11.000 naar ict-specialisten en -consultants, boekhouders en beroepsorganisaties.

Van Quickenborne geeft toe dat hij leentjebuur heeft gespeeld bij de Nederlanders: het plan is eenvoudiger en flexibeler en moet dus een pak succesvoller zijn. Dat na de schabouwelijke resultaten van de vorige pc-stimuleringsprojecten PC Privé (nauwelijks 4000 pc’s sinds 2000) en Internet Voor Iedereen (zo’n 40.000 pakketten verkocht). In Nederland zorgde een vergelijkbaar model voor een extra verkoop van 400.000 pc’s. “Ik hoop hier, voor het hele Start2Surf-project, op 100.000 pc’s per jaar”, zegt Van Quickenborne. Het budget ervoor is een ‘herverpakking’ van dat van het vorige PC Privé-plan. “Dat is dus onder controle”, sust hij.

De andere twee plannen zijn nog niet volledig uitgewerkt. Enerzijds komt er nog een soort pc-recuperatieplan, waarbij zo’n 10.000 oude pc’s van overheidsdiensten en bedrijven worden opgekalefaterd en goedkoop aangeboden via onder meer ocmw’s. Anderzijds staat er ook een aangepaste opvolger voor Internet Voor Iedereen op stapel, ‘PC at home’, waarmee consumenten op een betaalbare manier een pakket van een pc met internet kunnen aanschaffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content