Een slot op je .be-domeinnaam

Bedrijven en particulieren met een .be-domeinnaam kunnen die voortaan laten ‘locken’. Zo kan die niet overgaan naar een andere eigenaar.

Bedrijven en particulieren met een .be-domeinnaam kunnen die voortaan laten ‘locken’. Zo kan die niet overgaan naar een andere eigenaar.

DNS BE, dat de .be-domeinnamen beheert, biedt sinds deze maand mogelijkheid om bedrijven en particulieren te beschermen tegen zogenaamde ‘cybersquatters’. Die starten ongevraagd bij domeinnamen van (meestal grote) bedrijven een transfer- of trade-procedure, in de hoop dat de eigenaar van de domeinnaam uit onwetendheid of per ongeluk wel eens het verzoek zou goedkeuren. De domeinnaam wordt dan overgedragen naar een andere agent, of zelfs naar een andere eigenaar.

“Bij duidelijk kwaad opzet kan een dergelijke transactie altijd ongedaan gemaakt worden”, klinkt het bij DNS BE, “maar het blijft wel uitermate storend voor de domeinnaamhouder.” Daarom heeft de organisatie de mogelijkheid gelanceerd om domeinnamen te ‘locken’. “Concreet betekent dit dat elk ingezet transfer- of tradeverzoek bij voorbaat geweigerd zal worden. Enkel wanneer de domeinnaamhouder zijn domein opnieuw laat “unlocken” kan het domein terug vrij overgedragen worden.”

Maar ook agenten hebben duidelijke richtlijnen meegekregen: “Locken mag enkel op uitdrukkelijk verzoek van de klant. Het standaard toepassen op alle domeinnamen, is dus niet de bedoeling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content