Een virus vermomd als… antivirussoftware

Nieuwe hype in securityland: nepantivirussoftware, gratis te downloaden, maar eigenlijk zelf een virus.

Nieuwe hype in securityland: nepantivirussoftware, gratis te downloaden, maar eigenlijk zelf een virus.

Het is securityspecialist G Data dat de kat bel aanbindt. “Cybercriminelen plaatsen kwaadaardige programma’s op gehackte websites”, meldt het bedrijf. “Als computergebruikers zonder goede beveiliging op hun computer deze websites bezoeken, wordt ongemerkt een virus op de computer geplaatst. Het programma meldt vervolgens dat het een infectie heeft vastgesteld die alleen onschadelijk kan worden gemaakt met een ander, schadelijk, programma.”

Wanneer mensen dat programma installeren en hun gegevens invoeren, krijgen cybercriminelen toegang tot de persoonlijke gegevens en soms creditcardinformatie van de nietsvermoedende computergebruiker. In sommige gevallen krijgen criminelen zelfs controle over de hele pc, door een zogenaamde ‘zombie’ van de computer te maken (de computer wordt dan ingezet voor onder meer het verspreiden van spam).

“Dit soort praktijken hebben in het verleden blijkbaar veel vruchten afgeworpen”, klinkt het nog bij G Data. “Dat blijkt uit de grote toename van namaakantivirussoftware gedurende de afgelopen weken en maanden. Slachtoffers van deze aanvallen zijn voornamelijk computergebruikers zonder goede beveiligingssoftware of mensen die niet de laatste versie van een browser en besturingssysteem geïnstalleerd hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content