Eerst .gent, daarna pas .vlaanderen en .brussels

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

.gent wordt het eerste nieuwe top level domein in ons land. Dat blijkt uit de resultaten van de loterij die domeinbeheerder Icann eerder op de week organiseerde. Later volgen .vlaanderen en .brussels.

.gent wordt het eerste nieuwe top level domein in ons land. Dat blijkt uit de resultaten van de loterij die domeinbeheerder Icann eerder op de week organiseerde. Later volgen .vlaanderen en .brussels.
Vanaf 2013 komen er honderden nieuwe internetextensties bij op het world wide web, dat weet u intussen. Probleem is dat Icann maximaal tachtig suffixen per maand kan verwerken, terwijl er in totaal 1.917 aanvragen werden ingediend voor ruim 1.400 nieuwe extensies. Grote vraag was dus wie eerst live mag gaan, in welke volgorde, en welke extensies er mee kunnen gaan met de eerste batches van 80.

Om dat te kunnen bepalen, heeft de domeinbeheerder eerder op de week een loting georganiseerd. En intussen zijn de resultaten van die loting bekend gemaakt. .gent klokt af op de 1.021ste plaats (van de 1.917), en wordt dus het eerste nieuwe Belgische top level domein dat live kan gaan. Dat zou ten vroegste tijdens de eerste helft van 2014 zijn.

Dot Vlaanderen is op de 1.416e plaats in de rangschikking terecht gekomen, en zal naar verwachting dus pas enkele maanden na .gent kunnen aftrappen. .brussels vervolledigt de Belgische top 3, met een 1.518e plaats. Volgens onze berekeningen zou .vlaanderen ten vroegste in de tweede helft van 2014 live kunnen gaan, en .brussels enkele maanden later.

Het Leuvens/Luxemburgse internetdienstenbedrijfje OpenRegistry levert het registratieplatform dat gebruikt zal worden voor .gent. Dat platform moet draaien op de infrastructuur van het Gentse hostingbedrijf Combell, dat ook de commerciële exploitatie voor zijn rekening neemt.

Voor .vlaanderen en .brussels is het de Belgische domeinbeheerder DNS.be die tekent voor de exploitatie. Die instelling verandert voor de gelegenheid ook van naam, en wel in DNS Belgium. De Vlaamse en de Brusselse suffixen zullen worden opgestart op het platform van de Oostenrijkse registry nic.at.

Katholiek
De eerste nieuwe top level domeinen zullen allicht vanaf juni 2013 opduiken op het web. Vanaf dan worden er zoals gezegd een 80-tal nieuwkomers per maand op ons losgelaten. Op de allereerste plaats (wat de resultaten van de loting betreft) staat een aanvraag in Chinese karakters voor ‘.katholiek’.

Eén van de eerste nieuwe top level domeinen in onze Latijnse tekens wordt .play van Amazon (op plaats 109). Overigens zijn ook Google en nog 3 andere bedrijven in de running voor dat domein. Als die concurrenten allemaal een waterdicht dossier hebben ingediend, dan wordt de TLD geveild en gaat de toewijzing naar de partij die het meeste geld op tafel legt.

Van de 1.917 aanvragen zullen er uiteindelijk dus nog heel wat wegvallen. In totaal zijn er voor 230 extensies meerdere aanvragen ingediend (onder andere voor .play, .shop, … ). Het betreft om en bij de 750 dossiers, of bijna 40 procent van het totaal.

Het wegvallen van dossiers waarvoor meerdere aanvragen werden ingediend, kan in het voordeel én in het nadeel spelen van onze Belgische kandidaten. Ofwel komen ze sneller aan de beurt dan voorzien, ofwel wordt er zoveel ruzie gemaakt rond de betwiste suffixen dat het ganse proces vertraging oploopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content