Eerste CoderDojo-lab in België moet kinderen warm maken voor ICT

In Antwerpen vond zaterdag de eerste CoderDojo in ons land plaats. Vrijwilligers begeleiden er kinderen en jongeren die zin hebben om praktisch met ICT kennis te maken. Het project wordt ook uitgebreid naar andere steden.

In Ierland is zo’n anderhalf jaar geleden de CoderDojo-beweging ontstaan. Daarbij komen jongeren van 7 tot 18 jaar samen om spelenderwijs kennis te maken met computerprogramma’s en speciale hardware. De beweging groeide intussen wereldwijd en telt al meer dan 15.000 leden.

In Antwerpen kwamen zaterdag een dertigtal jongeren samen. Hun opdracht was om met de pc een robot allerlei handelingen te laten uitvoeren.

“Er zijn duizenden sportclubs en jeugdbewegingen, maar voor jongeren die gepassioneerd zijn door ICT is het aanbod nagenoeg onbestaande,” zegt coach Koen Pellegrims. “Technologie speelt echter een steeds belangrijke rol, met toepassingen in de gsm, de auto of de thermostaat. CoderDojo spoort jongeren aan om met dergelijke toepassingen aan de slag te gaan.”

De afdeling in ons land werd opgestart door Martine Tempels, actief bij Telenet en in 2012 ICT Woman of the Year. “Ik leerde het project in Dublin kennen en was meteen enthousiast om het ook in België te introduceren.” Tempels wil daarbij ook uitdrukkelijk meisjes betrekken.

De CoderDojo-meetings zijn maandelijks. Binnenkort is er alvast uitbreiding naar Kortrijk en Gent, en er is ook interesse vanuit Hasselt en Brugge. (Belga/MI)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content