Eerste eID-voetbaltickets op de rooster

Komend weekend wordt bij de voetbalwedstrijd Charleroi-Lokeren voor het eerst de elektronische identiteitskaart (eID) getest als voetbalticket.

Komend weekend wordt bij de voetbalwedstrijd Charleroi-Lokeren voor het eerst de elektronische identiteitskaart (eID) getest als voetbalticket.

Dat werd [twee weken geleden aangekondigd] door minister van ict Vincent Van Quickenborne. Bedoeling is dat de supporter zich bij de online aankoop van tickets aanmeldt via zijn eID. Zo belanden plaats- en kaartnummer in een database. In het stadion steekt hij zijn kaart in een lezer die het kaartnummer herkent en een ticketje met plaatsnummer afdrukt.

Het systeem is voor het grootste deel ontwikkeld door het Antwerpse GVA. Dat is eigenlijk de it-organisatie achter TeleTicketService (TTS), dat vandaag al voor het grootste deel van de ticketing van de eersteklasseclubs instaat. De ticketengine draait op één van de twee IBM Power 570-machines van TTS. Voor de database wordt PostGreSQL gebruikt. “Wij brengen de gegevens in dit geval onder in een child controller database. Daarin wordt een ‘stack’ gecreëerd die gewoon door het toegangscontrolebedrijf op de eigen server moet worden ingeladen”, legt Jeroen Ryckeboer van GVA uit. Voor die toegangscontrole werkt GVA onder meer samen met het Nederlandse Ticket Team. Dat heeft bijvoorbeeld een zelfbedieningskiosk in huis, waarbij de kaart door een automaat wordt gelezen en een ticket wordt gedrukt. Andere optie is een pda die draadloos communiceert met de controleserver en een draadloze heupprinter.

Na de test bij Charleroi-Lokeren, Club Brugge-Roeselare (in maart) en nog twee andere wedstrijden wordt het systeem geëvalueerd en desgevallend uitgebreid naar andere clubs.

De eerste test is uitgesteld tot de voetbalwedstrijd Kortrijk-Charleroi van 7 februari, meldt het kabinet van Van Quickenborne. Reden voor het uitstel zijn enkele aanpassingen op vraag van de voetbalbond. Zo zal het mogelijk zijn om meerdere kaarten te kopen met slechts één eID.

Partner Content