Eerste elektrische taxi’s rijden door Londense straten

De iconische Londense black cab rijdt nu ook elektrisch © LEVC

De eerste elektrische taxi’s zijn in de Londense straten verschenen. Het gaat om zes testvoertuigen. Ze zien eruit als andere black cabs.

De zes elektrische black cabs luiden de laatste testfase in. De voorbije maanden werden de voertuigen uitgeprobeerd in alle mogelijke weer, vaak in extreme omstandigheden, van zeer koud tot zeer warm, om zeker te zijn dat de taxi in de meeste steden kan rijden.

Snelle laadpunten

Ongeveer 500.000 kilometer hebben ze elk op de teller. Nu gaan de zes taxi’s ook in Londen zelf testrijden. Twee maanden hebben ze daarvoor.

Vanaf 1 januari moeten alle nieuwe taxi’s in Londen elektrisch rijden. Het is een van de maatregelen om de enorme dieselvervuiling in de stad aan te pakken.

Om al die wagens van voldoende stroom te voorzien investeert Transport for Londen 18 miljoen pond (21 miljoen euro) in snelle laadinfrastructuur. Dit jaar nog moeten 75 laadpunten actief zijn, tegen 2020 moeten dat er 300 zijn.

Wifi aan boord

De elektrische taxi’s zelf worden in Groot-Brittannië gebouwd door LEVC, de London Electric Vehicle Company. Dat is de nieuwe naam van de London Taxi Company, het bedrijf achter de iconische black cab. LEVC is eigendom van de Chinese Volvo-eigenaar Geely.

De LEVC TX, zoals de elektrische taxi heet, heeft ook wifi aan boord, een toestel om contactloos te betalen en de mogelijkheid om laptop of smartphone op te laden.

Het navigatiesysteem helpt niet alleen files te vermijden maar ook laadpalen te vinden.

Lage emissiezone

Ook andere voertuigen in Londen zullen hun uitstoot aan banden moeten leggen. In april kondigde burgemeester Sadiq Khan aan dat hij de luchtvervuiling nog sneller ging aanpakken dan gepland. Al in april 2019 voert de stad een lage emissiezone in. Vervuilende auto’s en bussen moeten dan flink betalen.

Partner Content