Eerste Europese lanceerbasis komt in Schotland

Een Ariane 5-raket wordt gelanceerd op de basis Kourou in Frans-Guyana. © REUTERS

De eerste ruimtehaven op Europese bodem zal in het uiterste noorden van de Schotse Highlands komen. Dat deelde het Britse ruimtevaartagentschap mee.

Het Europees ruimteavaartgentschap ESA opereert momenteel vanuit de ruimtehaven Kourou in het Franse overzeese gebied Frans-Guyana. Dat is strikt genomen wel gebied van de Europese Unie, maar het bevindt zich in Zuid-Amerika. Binnenkort zal er ook een lanceerbasis komen die zich echt in Europa bevindt. Vanaf het schiereiland A’Mhoine in het Schotse graafschap Sutherland zouden al het komende decennium raketten gelanceerd kunnen worden. Er werd voor de dunbevolkte plaats in het uiterste noorden van de Schotse Highlands gekozen omdat satellieten van daaruit direct verticaal in een baan om de Aarde kunnen gebracht worden.

Een consortium, waarvan ook het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartconcern Lockheed Martin deel uitmaakt, zak de ruimtehaven bouwen. De Britse regering maakt daar in eerste instantie 2,5 miljoen pond (2,8 miljoen euro) voor vrij, zo maakt het ruimtevaartagentschap bekend in een persbericht.

De baas van het Britse ruimtevaartagentschap, Graham Turnock, beschouwt de investeringen als een begin van een “opwindend nieuw tijdperk voor de ruimtevaartindustrie van het Verenigd Koninkrijk”. Een goedkopere toegang tot de ruimte is belangrijk voor Groot-Brittannië, dat veel kleine satellieten produceert. In de Schotse metropool Glasgow worden meer kleine satellieten gebouwd dan in eender welke andere Europese stad, aldus Turnock.

Londen hoopt met eigen ruimtehavens een boost van 3,8 miljard Britse pond (ongeveer 4,3 miljard euro) aan de economie te geven in de komende tien jaar. “Als onderdeel van onze industriële strategie willen we dat Groot-Brittannië als land van innovatoren en ondernemers de nummer een van het Europees continent is waar satellieten worden gelanceerd”, zei minister van Economie Greg Clark.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Helemaal nieuw is het idee voor een ruimtehaven op Britse bodem niet. Volgens de BBC bestaan daar al tien jaar plannen voor. De Britse regering onderzoekt momenteel ook plaatsen in Schotland, Wales en Cornwall voor de zogeheten horizontale start van ruimteveren. Daarbij brengen vliegtuigen de ruimteveren op grote hoogte, vooraleer ze boven zee naar de ruimte worden gelanceerd.

Groot-Brittannië staat overigens niet alleen met zijn ruimtevaartambities binnen Europa. Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van de Britse zakenman Richard Branson, plant momenteel een ruimtehaven in Grottaglie in het zuiden van Italië. Van daaruit moeten in de toekomst zowel wetenschappelijke missies als commerciële vluchten naar de ruimte vertrekken.

Partner Content